Wevelgemse diaken verdacht van moord

Het parket heeft bevestigd dat de 57-jarige man uit Wevelgem die bij verscheidene patiënten onwettige euthanasie zou hebben uitgevoerd, verdacht wordt van moord. De feiten gebeurden over een periode van 31 jaar. De man was al die tijd actief in een ziekenhuis in Menen, eerst als verpleger nadien als pastoraal medewerker.
(Archieffoto)

Het parket gaf vanmorgen tijdens een persconferentie meer uitleg over de feiten die vanmorgen bekend raakten. Opmerkelijk daarbij was dat het parket het woord "toestemming" niet gebruikte. De eerdere suggestie dat de man op vraag van de patiënten zelf zou hebben gehandeld, wordt door het parket niet bevestigd.

Hoeveel slachtoffers de man maakte, is nog niet duidelijk. Het gaat om minstens tien mensen, wellicht nog veel meer. Volgens het parket pleegde de man de feiten over een periode van 31 jaar en gaat het over een heel grote zaak.

"De feiten hebben zich vermoedelijk afgespeeld tussen het begin van de jaren 80 en het jaar 2011", zegt parketwoordvoerder Tom Janssens. "De man heeft verklaringen afgelegd die de verdenkingen ondersteunen." De man heeft dus bekentenissen afgelegd maar over de inhoud daarvan wil het parket niet communiceren. Wel is gezegd dat een college van psychiaters geestestoestand van de man onderzoekt.

De verdachte werkte tot 2002 als verpleger in het Heilig Hartziekenhuis, het huidige AZ Delta. Daarna werkte hij er nog jaren als halftijds pastoraal medewerker, tot hij in 2011 zelf ontslag nam en voltijds diaken werd. De man zit al anderhalve week in de cel, zijn aanhouding werd maandag verlengd.

De diaken wordt ervan verdacht dat hij patiënten - op een onwettige manier - liet sterven toen hij nog verpleger was. In ons land is euthanasie sinds 2002 toegelaten, maar wel onder strikte wettelijke voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een "medisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk fysiek of psychisch lijden" en moet de euthanasie in elk geval uitgevoerd worden door een arts. Voor 2002 was actieve euthanasie sowieso verboden.

"Harde lijn tussen wat je voelt en wat wettelijk kan"

Het ziekenhuis zelf is op de hoogte gebracht van de aanhouding van hun ex-werknemer en verleent naar verluidt volledige medewerking aan het onderzoek.

Het bisdom Brugge heeft intussen kort gereageerd. "Euthanasie en diaken: dat zijn twee woorden die niet in dezelfde zin thuishoren", klinkt het.

"We weten niet om hoeveel dossiers het gaat, maar het kan niet dat iemand als individuele verpleegkundige dit soort feiten pleegt en deze verantwoordelijkheden heeft genomen", reageerde Jan Seynhaeve (CD&V), de burgemeester van Wevelgem, op Radio 2.  "Dat de feiten uit menslievendheid of medelijden zijn gepleegd, zijn gissingen. Men zou dit kunnen denken, maar er is een harde, scherpe lijn getrokken tussen wat je voelt en denkt, en wat wettelijk gezien kan en niet kan", besloot de burgemeester.

Meest gelezen