Twee doden, een zwaargewonde bij ontploffing in Ieper

In Ieper zijn er twee doden gevallen bij de ontploffing van een granaat op een bedrijfsterrein. De één stierf meteen, de ander bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Er zijn ook twee gewonden, waarvan één nog in levensgevaar. Bij de slachtoffers zijn geen Belgen.

"Er is een springtuig uit de Eerste Wereldoorlog tot ontploffing gekomen waar mensen aan het werk waren, aan de achterzijde van een gebouw. Er wordt nog onderzocht hoe het voorval is gebeurd. Het gaat om een fabriek die in opbouw is. We weten niet of één van de arbeiders het projectiel zelf heeft gemanipuleerd", aldus politiecommissaris Aeck op Radio 1.

De explosie vond plaats rond 13.00 uur tijdens de middagpauze. De slachtoffers ontdekten toen twee granaten waarvan één om nog onbekende reden tot ontploffing is gekomen. Er is ook lichte schade aan het gebouw. De opruimingsdienst DOVO heeft het tweede springtuig verwijderd en het terrein afgesloten.

De zaak wordt verder onderzocht. "De slachtoffers zijn vier collega's van dezelfde firma die op deze site aan het werk waren. Er waren geen graafwerken aan de gang, dus het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is", zegt Johan Lescrauwaet woordvoerder van het parket van Ieper.

Bij de slachtoffers van de explosie zijn geen Belgen. Dat heeft het parket van Ieper bevestigd. Een Turk en een Bulgaar overleefden de ontploffing niet. De man die ter plaatse overleed, draagt de Turkse nationaliteit. Hij is wel in België gedomicilieerd. Het slachtoffer dat tijdens zijn overbrenging naar het ziekenhuis overleed, is van Bulgarije afkomstig. Hij is niet officieel in België ingeschreven.

Bij het incident raakten nog twee andere Turken gewond. Van één van hen is de toestand nog steeds kritiek. De andere kwam er met lichte verwondingen van af.

Er bestaat een fonds dat slachtoffers van oorlogsmunitie uit de Eerste Wereldoorlog financieel tegemoetkomt. Volgens het parket van Ieper komen de vier betrokkenen en hun nabestaanden hiervoor niet in aanmerking, omdat geen van hen de Belgische nationaliteit draagt. De slachtoffers waren in Ieper aan de slag in opdracht van Chapewerken Badas, een firma gespecialiseerd in chape- en isolatiewerken uit Kemzeke.

Sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog zijn er in ons land al meer dan 350 mensen omgekomen door teruggevonden springtuigen.

Meest gelezen