Treinramp is ook wereldnieuws

Het dodelijke treinongeluk in Buizingen is ook buiten België groot nieuws. Zowat alle belangrijke nieuwssites brengen het nieuws prominent. Intussen hebben verschillende buitenlandse politici hun medeleven betuigd met de slachtoffers.

De nieuwssite van de Britse openbare omroep BBC -een van de meest bekeken ter wereld- brengt het nieuws van de treincrash als hoofdpunt. Met een fotoreeks, videobeelden en lijstjes van de meeste dodelijke Europese treinongelukken worden de lezers op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen. Uiteraard is er ook aandacht  voor de gevolgen voor het internationale treinverkeer, zoals de Eurostar die rijdt tussen Londen en Brussel.

Nieuwssites uit onze buurlanden pikken het nieuws gretig op. Zo biedt de NOS uit Nederland verschillende audiofragmenten aan, die eerder op de VRT-radio te horen waren. Ook de site van De Volkskrant, De Telegraaf en NRC Handelsblad brengen het nieuws allemaal als hoofdpunt. Hetzelfde beeld in Duitsland, waar ook de sites van ZDF, ARD en verschillende krantensites berichten over het ongeval. De Duitse schandaalkrant Bild biedt voorlopig enkel wat beelden aan, maar weet wel te melden dat de treinconducteur het stopsignaal negeerde en dat er "zeker" 25 doden zijn gevallen.

In Frankrijk brengen zowat alle belangrijke nieuwssite het nieuws. Le Monde heeft het over "een van de dodelijkste ongelukken in de geschiedenis van de Belgische spoorwegen". Concurrent Le Figaro brengt het nieuws minder vooraan en heeft het over een ongeluk in de "banlieue de Bruxelles".

Nieuws aan overkant van oceaan

Elders in Europa zien we hetzelfde beeld: beelden, foto's, verslagen van ooggetuigen, allemaal als hoofdpunt of een van de belangrijkste punten. El Pais en ABC uit Spanje zetten de treinramp vooraan. In Italië brengen ook de sites van onder andere La Repubblica en La Stampa het nieuws van de crash. In Groot-Brittannië hebben sites zoals die van The Times en The Guardian aandacht voor de ramp. Ook de Britse schandaalkrant The Sun brengt het nieuws, hoewel nieuwe onthullingen over seksuele escapades van de bekende voetballer Ashley Cole meer aandacht krijgen.

Ook buiten Europa wordt het treinongeluk gretig opgepikt. Zo biedt de nieuwssite van de prestigieuze Amerikaanse krant The New York Times een fotoreeks van de crash en vraagt CNN op haar site om foto's of beelden op te sturen voor wie in de buurt is. Zelfs gespecialiseerde financiële sites zoals The Wall Street Journal en The Financial Times brengen het nieuws, met veel aandacht voor de gevolgen voor het treinverkeer van de Thalys en de Eurostar.

Intussen hebben verschillende buitenlandse politici hun medeleven betuigd met slachtoffers en familie. "Frankrijk drukt  zijn sympathie en solidariteit uit met de Belgische autoriteiten en het Belgische volk, die erg getroffen zijn door deze tragedie", aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft ons land zijn medeleven betuigd. "In naam van de Europese Commissie en in eigen naam, sta me toe aan u alsook aan de families van de slachtoffers, mijn diepste medeleven te betuigen", luidt het in een brief aan premier Yves Leterme. Leterme kreeg ook het medeleven overgemaakt van de Britse premier Gordon Brown en de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende.

Meest gelezen