Burgemeester Kortenaken is boos op Vlaamse Milieumaatschappij

De burgemeester van Kortenaken, Vlaams-Brabant, is boos op de Vlaamse Milieumaatschappij. Die had tijdens het onweer van zaterdagavond het wachtbekken veel sneller moeten openzetten. Nu is dat pas uren later gebeurd.

"In het wachtbekken kan het water van verschillende beken wegstromen en dat had veel waterellende kunnen voorkomen", zegt burgemeester Patrick Vandijck (Open VLD).

"Om 18 uur heb ik hen gecontacteerd met de vraag om het wachtbekken zo snel mogelijk operationeel te maken. Om 19.45 uur kreeg ik een seintje dat er iemand ter plaatse zou komen. En pas om 21.30 uur kreeg ik telefoon dat men na aandringen en discussie het wachtbekken zou laten functioneren", aldus Vandijck.

"In die 3,5 uur stonden straten onder water. Pakken miserie tot gevolg. Als men direct en sneller had gehandeld, dan had dat heel veel mensen leed bespaard", voegt de burgemeester er nog aan toe.

De Vlaamse Milieumaatschappij wenst niet te reageren, maar neemt wel contact op met de burgemeester.

Schoonmaken van straten na zondvloed in Halen

In Halen zijn de brandweer van de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg en de gemeentelijke technische dienst nog bezig met het schoonmaken en moddervrij maken van de straten na de zondvloed van zaterdagavond.

Op de gemeentelijke werkplaats aan de Diestersteenweg staan tot 19 uur afvalcontainers ter beschikking van de bewoners. Het containerpark is uitzonderlijk geopend, ook voor de inwoners van Lummen en Beringen.

De getroffen gemeenten Halen, Lummen en Beringen gaan een dossier samenstellen om de zware regenval als ramp te laten erkennen. Op die manier kunnen bewoners, wier kosten niet door de verzekering terugbetaald worden, eventueel vergoed worden door het Rampenfonds.

In Halen blijft het fietspad tussen de Liebroekstraat en de Capucienenstraat volledig afgesloten door grote hoeveelheden modder op het fietspad. Ook de Velpenstraat blijft voor alle verkeer afgesloten. De gemeentelijke diensten in Halen halen woensdag de zandzakjes op. Als bewoners de zakjes willen houden, dan moeten ze die binnenhalen.

Meest gelezen