A201 richting luchthaven Zaventem opnieuw open na gaslek

Het autoverkeer naar de luchthaven van Zaventem heeft vanmorgen heel wat problemen ondervonden. De A201, het enige stuk snelweg naar de luchthaven, was een tijd helemaal versperd door een gaslek. Passagiers van Brussels Airlines die hun vlucht daardoor gemist hebben, worden gratis omgeboekt.

Een tijdlang kon niemand met de wagen van en naar Brussels Airport door een gaslek. Rond half acht raakte een graafmachine een aardgasleiding vlak bij de rotonde voor de luchthaven.

Alle wegen naar de luchthaven werden onmiddellijk afgesloten. De luchthaven was alleen bereikbaar met de trein en via Vilvoorde-Cargo. Op de toegangswegen zat alles vast en ook op de Brusselse Ring zelf stonden er files. Mensen stapten uit de wagen en probeerden te voet met hun bagage de luchthaven te bereiken. "Je zag mensen uitstappen uit taxi's en busjes en te voet met hun koffers verder gaan. Aan de politieblokkade werden ze dan tegengehouden", getuigt een man die in een kantoor in de buurt werkt.

Intussen is de rijbaan opnieuw open, het lek is onder controle. "Het gevaar is geweken. Momenteel is de gastoevoer van de middendrukleiding afgesloten en kunnen de herstellingswerkzaamheden beginnen", zegt de korpschef van de politie van Zaventem. De verkeersproblemen zijn ook helemaal van de baan.

Brussels Airlines boekt pechvogels gratis om

Voor luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines bleven de problemen al bij al beperkt. "Sommige vluchten hadden een vertraging van een vijftal minuten, maar er zijn geen annuleringen geweest", zegt woordvoerder Geert Sciot. Sommige vliegtuigen bleven namelijk iets langer aan de grond omdat het personeel zelf niet op tijd was, of omdat er even gewacht werd op passagiers.

Voor de passagiers die er niet geraakt zijn, heeft Brussels Airlines goed nieuws. "Die mensen gaan we gratis omboeken naar een latere vlucht", aldus Sciot.

Bij Brussels Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van Zaventem, hebben uiteindelijk amper 50 passagiers een andere vlucht moeten boeken.

"Slechts één toegang voor nationale luchthaven is te weinig"

Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde grijpt het gaslek aan Brussels Airport aan om haar pleidooi voor een alternatieve toegangsweg tot de luchthaven, de zogenaamde "Zuidelijke Ontsluiting", te hernieuwen.

"De op een na grootste economische pool van ons land, de nationale luchthaven, is maar via één weg te bereiken", zegt algemeen directeur Paul Hegge. "Vandaag hebben we gezien hoe een incident op de enige toegangsweg meteen tot problemen leidt. Gelukkig werd het probleem redelijk snel opgelost, maar bij een ernstiger incident zijn de gevolgen niet te overzien."

Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde pleit al jaren voor een tweede toegangsweg. Die moet zorgen voor een rechtstreekse verbinding van de luchthaven met de E40 vanuit Leuven. De werkgeversorganisatie meent dat de tweede verbinding niet alleen als alternatief kan fungeren bij incidenten, maar dat ze ook voor een deel het verkeer zou weghouden van de nu al verzadigde Brusselse Ring.

Verbreding ring

Toch is een tweede toegangsweg voor de luchthaven nog niet voor morgen. "Een tweede toegangsweg is in principe een goed idee, want op die manier zou ook de Brusselse ring enigszins ontlast kunnen worden", zegt Anton De Coster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

"Maar het gaat hier over een project waarbij we bruggen zouden moeten aanleggen en tunnels. Dat is dus een project dat al heel vlug meer dan 100 miljoen euro zou kosten. En er is natuurlijk ook de impact op de omgeving, we spreken over een regio die qua verkeersdrukte zowat de meest kwetsbare van het hele land is", aldus De Coster.

De Vlaamse regering heeft er twee jaar geleden voor gekozen om de bestaande infrastructuur, de Brusselse ring, aan te pakken. Zo zal op termijn het doorgaande en lokale verkeer op de ring gescheiden worden waardoor de luchthaven vlotter bereikbaar moet worden.

Meest gelezen