"Te grote verwevenheid tussen politici en projectontwikkelaars"

Econoom Paul De Grauwe ziet in de beslissing van de Vlaamse regering over Uplace een voorbeeld van "crony capitalism", een te grote verwevenheid tussen politici en projectontwikkelaars. "Dit is de omgekeerde wereld", zegt hij in "Het Journaal".

De Grauwe ziet een "groot probleem" in de Uplace-beslissing van de Vlaamse regering. "Er is een situatie ontstaan waarbij projectontwikkelaars die commerciële belangen hebben, blijkbaar politici overtuigd hebben om publieke investeringen te doen die de winstgevendheid van dat project moeten bevorderen", zegt de econoom.

"Dit is de omgekeerde wereld. De overheid moet ervoor zorgen dat er publieke investeringen gebeuren om collectieve projecten waar te maken, bijvoorbeeld scholen."

"Het heeft ermee te maken dat politici en projectontwikkelaars elkaar heel dikwijls ontmoeten: op recepties, in de business-seats van voetbalstadions, enzovoort. Er ontstaat een cultuur waarbij politici de belangen van die projectontwikkelaars gaan identificeren als de belangen van Vlaanderen in zijn geheel."

De Grauwe heeft het over "crony capitalism". "Dat bestaat veel buiten Vlaanderen, in China bijvoorbeeld. In veel Aziatische landen heb je die symbiose tussen projectontwikkelaars en politici. Die komen dan tot dit soort beslissingen: grote projecten mogelijk maken door infrastructuurwerken die uiteindelijk vooral de commerciële belangen verdedigen."

"Al die dingen die Bart Verhaeghe opnoemt (Uplace plant onder meer ook een filmzaal en een theaterzaal, red.), vinden we in steden als Leuven of Mechelen. We hebben toch geen tekort aan winkels. We hebben wel een tekort aan scholen. De overheid moet prioriteit geven aan die zaken waar een maatschappelijk tekort aan is en die de markt niet oplost."

Bekijk de video uit "Het Journaal":

Meest gelezen