Heel wat bedrijven legden werk neer, postbedeling verstoord

De vakbonden hebben vanmorgen aan tal van bedrijven en openbare diensten in Vlaams-Brabant stakingsposten opgetrokken. Onder meer bij AB InBev in Leuven en Audi in Vorst werd niet gewerkt. Ook de postbedeling werd verstoord. Een overzicht.

Volgens Steven Marchand, provinciaal secretaris van het ABVV, stond er in Vlaams-Brabant aan minstens 136 bedrijven een stakerspost opgesteld. "We hebben opgeroepen om geen bedrijven te blokkeren en werkwilligen te informeren over de reden van de actie, maar hen niet te verhinderen om aan het werk te gaan", aldus Marchand.

In tegenstelling tot in Waals-Brabant hebben de vakbonden in Vlaams-Brabant nergens industriezones geblokkeerd. "Dat zal volgende week maandag wel het geval zijn", aldus Marchand.

In tal van bedrijven werd desondanks niet gewerkt. Dat is onder meer het geval bij AB InBev waar volgens Luc Gysemberg (ACV) de directie de werknemers zelf had gemeld dat ze niet moesten komen opdagen. De ingang van AB InBev lag bezaaid met pluimen, symbolisch voor de werknemers die zich "gepluimd" voelen. Ook in andere voedingsbedrijven zoals Citrique Belge (Tienen), Danone (Rotselaar) en Brouwerij Haacht werd niet gewerkt.

"Wanneer je op 14e begint, is tot 60 te lang"

Ook in de metaalsector lagen volgens Georges Jacquemin (ACV) eveneens heel wat bedrijven plat. Dat was het geval bij Bosch en Sylvania (Tienen), IT Connectivity (Kessel-lo), Duracell (Aarschot) en Terumo (Haasrode). In Halle-Vilvoorde werd volgens Stijn Van De Rijck (ACV) onder meer niet gewerkt bij Akzo Nobel (Vilvoorde en Ternat), Mondelez (Halle) en Makro (Machelen).

Bij Audi in Vorst werden vandaag geen auto’s gemaakt. De stakers benadrukken dat hun acties niet gericht zijn tegen het bedrijf Audi zelf, maar wel tegen de maatregelen van de regering, zoals de indexsprong. Wat hen het meest tegen de borst stuit, is dat de arbeiders langer zullen moeten werken, zegt Hedwin De Clercq van de socialistische vakbond ABVV.

“Voor iemand die sinds zijn 14e werkt, op ketting en in ploegenverband, is tot 60 werken te lang. Iemand van 60 jaar kan niet mee op de band met iemand van 25 jaar, zo simpel is dat.” Ondertussen hielden de bonden een filterblokkade op de straat naast de fabriek. De auto’s werden maar met mondjesmaat doorgelaten.

Ook openbare diensten staken

Ook aan enkele financiële instellingen zoals KBC in Leuven stonden stakersposten opgesteld, net als aan tal van openbare diensten. Dat was in het Leuvense het geval aan het stadskantoor, het provinciehuis, de twee gevangenissen, en de belastingdiensten aan de Philipssite in Heverlee.

Wat de hogescholen en universiteiten betreft, stond in Brussel vanmorgen enkel aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een stakingspost. Door het wegvallen van het openbaar vervoer kwamen er echter nauwelijks studenten of docenten opdagen. Ook bij de Hogeschool Odisee, de Erasmushogeschool en de Brusselse afdeling van de Luca School of Arts viel eenzelfde geluid te horen.

"De lessen gaan door zoals gepland, al hebben we de examens die vandaag moesten plaatsvinden, geannuleerd", zegt Valéry De Smet, woordvoerder van de Erasmushogeschool. "In het departement in het centrum van de stad raakten maar zes docenten. In de campus in Jette waren wel bijna alle studenten en docenten aanwezig."

Opvallend is ook het stakerspiket aan IMEC in Heverlee. Het is de eerste keer in de geschiedenis van dit gerenommeerde onderzoekscentrum dat een deel van het personeel staakt. In de welzijns- en gezondheidssector wordt wel gewerkt, maar in verschillende ziekenhuizen en verzorgingstehuizen worden pamfletten uitgedeeld en informatievergaderingen georganiseerd. Aan de KU Leuven sloten enkele Almarestaurants hun deuren en stond er ook een stakerspost aan het rectoraat.

Gevolgen voor justitie

De stakingsdag had ook gevolgen voor de rechtbanken en gevangenissen. In het Brusselse justitiepaleis was geen veiligheidspersoneel aanwezig, en er zijn geen gedetineerden overgebracht, zodat een aantal zittingen niet konden plaatsvinden of worden uitgesteld.

In Leuven blokkeerden de vakbonden de loketten van de Vlaamse overheid. Diensten als de werkwinkel zijn vandaag niet bereikbaar, "omdat ook de openbare diensten serieus getroffen worden door de besparingen", zegt Nathalie Hiel van de christelijke bond. "Wij hebben al een reeks besparingen achter de rug, en nogmaals heeft de Vlaamse regering beslist om weer besparingen voor het personeel door te voeren. 1.950 mensen minder, besparingen van 101 miljoen op het personeelsbudget. Dat gaat toch een enorme impact geven de komende jaren.”

Licht verstoorde postbedeling

In Vlaams-Brabant en Brussel was door de staking de postbezorging verstoord. De vakbonden blokkeerden onder meer de distributiekantoren in Leuven en Brussel. Alleen kranten en pakjes mogen buiten.

“De auto’s bezorgen enkel het prioritaire product. De transporten worden niet geblokkeerd, maar er is overeengekomen dat er geen briefwisseling wordt uitgereikt”, zegt Rudy Arnalsteen van de socialistische bond.

De kranten werden overal rondgebracht in Vlaams- en Waals-Brabant, behalve in Rotselaar, klinkt het. Daarnaast werd 83 procent van de rondes met brieven en pakjes verzekerd in Brussel. In Vlaams-Brabant was dat 69 procent, en in Waals-Brabant 59 procent.

Minder dan de helft van de Brusselse postkantoren (47 procent) was vandaag geopend. In Waals-Brabant is 81 procent van de kantoren open, in Vlaams-Brabant is dat nagenoeg elk kantoor (96 procent).

Schermutselingen bij Casa

Door de staking waren veel warenhuizen in de Brusselse regio niet open. Bij een Casawinkel in het winkelcentrum nabij de basiliek van Koekelberg kwam het tot enkele schermutselingen. Een groep vakbondsmilitanten belette klanten die binnen wilden de toegang.

Volgens de plaatselijke afgevaardigde van de christelijke vakbond waren er duidelijke afspraken gemaakt, maar de werknemers van de winkel worden onder druk gezet door de winkelmanager om toch te werken. De politie kwam al snel tussenbeide, en ook de directrice van het winkelcentrum moeide zich even. De winkel heeft intussen zijn deuren toch gesloten.

Meest gelezen