"Ingrijpende werken gebeurden zonder vergunning"

De gemeente Dilbeek liet onlangs weten dat de belangrijkste hinder door de rioleringswerken in Sint-Anna-Pede (Itterbeek) binnenkort van de baan is. Enkele buurtbewoners klagen echter van scheuren in de muren van hun woning en vrezen voor extra schade in de toekomst. "De werken gebeurden bovendien zonder vergunning", zegt een buurtbewoner.

De huidige schade ontstond nadat arbeiders twaalf meter diep langs beide zijden van de straat betonnen "waterremmende" wanden aanlegden. Dat was een andere techniek dan oorspronkelijk gebruikt zou worden.

"Heel opmerkelijk is dat die werken zonder vergunning zijn gebeurd. Ook al vreemd is dat het MER niet is aangepast nadat beslist werd om deze nieuwe techniek toe te passen", zegt buurtbewoner Steven Vandereeckt. "Aangezien er dus nooit een studie is gebeurd van die nieuwe wanden weten we niet welke impact deze techniek op langere termijn zal hebben op de omgeving en onze eigendommen. Het water dat vroeger gewoon van de weides naar de beek liep, wordt nu tegengehouden door de wanden en zal elders zijn weg moeten vinden. Wat de gevolgen hiervan op langere termijn zullen zijn is dus niet duidelijk, maar de kans op grotere schade is dus reëel."

"Wat met de mogelijke extra schade in de toekomst?"

De buurtbewoners willen zich dus beschermen voor de kosten die mogelijke extra schade in de toekomst met zich mee kan brengen. "Over de huidige schade aan onze opritten en huizen is inmiddels al heel wat te doen geweest", zegt Vandereeckt. "De verzekeraar van Aquafin liet al weten dat het de helft van de herstellingskosten wil terugbetalen, maar dan eisen ze wel dat hun aansprakelijkheid van schade die in de toekomst zou kunnen ontstaan wel helemaal wegvalt. Hiermee kunnen we echt niet akkoord gaan, het lijkt nog een lange procedureslag te worden."

Over de "controlerende" rol van de gemeente in dit dossier zijn de buurtbewoners ook teleurgesteld. "De gemeente ging er altijd van uit dat er voor de werken geen vergunning nodig was, zij basseerden zich toen op de expertise van Aquafin," zegt Steven. "Naar ons werd niet geluisterd."

De buurtbewoners beseffen dat op regeling van financieel vlak alles afhangt van de verzekeraar van Aquafin, toch hopen ze in dit dossier nog op hulp van de gemeente. "Wij hopen dat de gemeente de nodige onderzoeksdaden stelt voor het Milieu-Effecten-Rapport. Als de dag dan komt dat wij toch schade ondervinden door de werken, staan we veel sterker in onze schoenen."

"Gemeente heeft wel voorzorgsmaatregelen genomen"

Volgens bevoegd schepen Stijn Quaghebeur (N-VA) nam de gemeente de nodige voorzorgsmaatregelen. "We hebben wel degelijk geluisterd naar de buurtbewoners en ons laten adviseren door onze diensten en de dienst RWO (Ruimtelijk Ordening - Woonbeleid) Vlaanderen. Ons inziens is er dus geen reden om een onderzoek in te stellen. We begrijpen verder dat het voor een aantal bewoners geen prettig verhaal geweest is en dat zij nu zoveel mogelijk gecompenseerd willen worden. Maar dit is een discussie tussen experten waar we als college besloten hebben niet in tussen te komen."

Meest gelezen