KU Leuven zet plan door: zwakke eerstejaars moeten van richting veranderen

De KU Leuven zet zijn plannen door. Studenten die te zwak scoren in hun eerste jaar, zullen zich vanaf volgend jaar niet meer mogen inschrijven voor het volgende academiejaar in diezelfde richting. De universiteit speelde al langer met dat idee, maar het is nu ook officieel beslist door de academische raad.

Op het voorstel, dat de KU Leuven vorige week opperde, kwam hier en daar kritiek. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) was in principe niet tegen, maar wou een plan voor alle universiteiten samen. Daarover zou begin volgende maand een overleg komen. De KU Leuven wacht niet op dat overleg en besliste vandaag al.

Wie wordt er nu getroffen door de nieuwe maatregel van de KU Leuven? Het gaat om studenten die in de eerste fase van een bacheloropleiding (of van een schakelprogramma) geen 30 procent studie-efficiëntie behalen (18 van de 60 studiepunten). Dat betekent in de praktijk dat ze op driekwart van hun vakken gebuisd zijn.

De zwaar gebuisde eerstejaars mogen wel naar een opleiding binnen de KU Leuven verhuizen of ze kunnen zich heroriënteren naar een opleiding van een andere instelling van het hoger onderwijs binnen of buiten de Associatie KU Leuven. Voor studenten die bijzondere individuele omstandigheden kunnen inroepen, zoals een ongeval, ziekte of overlijden in de familiale sfeer, is er een uitzonderingsprocedure.

De KU Leuven zegt dat het wil voorkomen dat studenten hun resterende leerkrediet opgebruiken binnen een traject dat hen geen toekomst biedt. Het leerkrediet is een "rugzakje" met studiepunten dat de studenten krijgen en dat ze opgebruiken naarmate hun traject aan de universiteit vordert. De nieuwe regel is voor het eerst van toepassing op studenten die zich inschrijven voor het academiejaar 2015-2016.

"Zeer breed draagvlak, ook bij studenten"

"Er was een zeer breed draagvlak hiervoor binnen onze universiteit, in alle geledingen. Ook de studenten hebben heel sterk dit voorstel gesteund omdat het gebaseerd is op een empirische analyse van de data van onze studenten en hun slaagkansen", zegt Didier Pollefeyt, vicerector van de KU Leuven.

Of de andere universiteiten het voorbeeld gaan volgen, valt nog af te wachten. Maar de KU Leuven hoefde daar niet op te wachten, zegt Pollefeyt. "Dit valt onder de autonomie van de universiteit. De anderen hebben nu al eigen, andere regels. Zij kunnen zelf nadenken op welke manier ze hun regels willen verfijnen in het licht van de data die zij hebben."

Crevits: ''Slaagkansen vergroten''

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt in een reactie dat het besluit van de Leuvense universiteit geheel in overeenstemming is met de regels. ''Binnen het onderwijsdecreet hebben universiteiten en hogescholen ook een zekere mate van autonomie. Alleen zou ik graag willen dat alle universiteiten en hogescholen gaan werken aan een pakket maatregelen om de slaagkansen van studenten te vergroten, zodat de studieduur ook niet te lang is.''

Gentse StudentenRaad reageert "verbijsterd" op maatregelen KU Leuven

De Gentse StudentenRaad reageert verbijsterd op de maatregelen van de KU Leuven en wil naar eigen zeggen "een meer positieve insteek" naar voor schuiven waarbij ze studenten maximaal kansen willen geven en willen begeleiden om zo vlot mogelijk af te studeren.

"De KU Leuven stelt een bestraffende aanpak voor. Zelfs met extra studiebegeleiding erbij blijven wij het voorstel kortzichtig vinden," aldus Jelle Heyvaert, voorzitter van de Gentse StudentenRaad. "Ze moedigen niet aan, ze duwen gewoon weg." Momenteel wordt er nog samen met universitair bestuur van de UGent gekeken welke concrete maatregelen genomen kunnen worden.

Daarnaast denkt de studentenraad ook dat het voorstel wel eens het tegengestelde effect zou kunnen hebben. "Uit vrees om niet te mogen verder studeren, zullen meer studenten voor een deeltijds programma kiezen om zeker boven de 30 procent te zitten. Ze spreiden hun programma uit over meerdere jaren en zullen hierdoor juist langer studeren".

Studenten vlot laten afstuderen, is ook voor de studentenraad een prioriteit naar eigen zeggen. "Maar wij willen op zoek naar een positief, motiverend beleid, waarbij niet overal regeltjes worden opgelegd."

Meest gelezen