Werknemers Bosch Tienen kunnen nog een beroep doen op huidige brugpensioenregeling

De huidige brugpensioenregeling blijft van kracht voor bedrijven die uiterlijk eind 2016 hun erkenning als bedrijf in moeilijkheden of herstructurering gekregen hebben. Dat hebben de vakbonden van ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen tijdens de onderhandelingen met de directie over de herstructurering te horen gekregen. In tegenstelling tot wat tot dusver gevreesd werd, zal er ook bij deze herstructurering nog van kunnen gebruikgemaakt worden.
BELGA/LALMAND

De directie van Bosch kondigde in juni aan dat er in Tienen tegen 2020 gefaseerd 410 jobs zullen geschrapt worden, een aantal dat inmiddels al werd verminderd tot 366. Tijdens de onderhandelingen engageerde de directie zich ook formeel om in het kader van deze operatie tot 1 januari 2021 geen naakte ontslagen door te voeren. Voor een brugpensioen op 55 komen bij Bosch een 40-tal mensen in aanmerking.

"Er is nog niet concreet gepraat over het brugpensioen want dit hoort thuis in de tweede fase van de onderhandelingen over het sociaal plan, terwijl we nu nog steeds in de informatie- en consultatiefase zitten. Vraag is hoe aantrekkelijk de directie het brugpensioen zal willen maken qua leeftijd en een eventuele hogere bedrijfstoeslag teneinde genoeg vrijwilligers te vinden die er willen op ingaan", aldus vakbondssecretaris Georges Jacquemin (ACV).

In het regeerakkoord van de regering-Michel staat dat de leeftijdsvoorwaarde voor het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, beter bekend als het brugpensioen) in geval van ondernemingen in moeilijkheden of herstructurering verhoogd wordt naar 60 jaar voor de nieuwe instromers. Werknemers van bedrijven die hun erkenning als onderneming in moeilijkheden/herstructurering uiterlijk 31 december 2016 kregen, kunnen nog een beroep doen op de huidige voorwaarden.

 

Meest gelezen