Landen bereikt akkoord met woonwagenbewoners

In Landen is een akkoord bereikt tussen de politie en woonwagenbewoners. De woonwagenbewoners zullen uiteindelijk morgen vertrekken. Burgemeester Gino Debroux (SP.A) had vanmorgen nog geprobeerd om de groep met luide muziek te verjagen. De woonwagenbewoners zouden immers onwettelijk op privégrond - het industrieterrein van Landen - verblijven. De interventie van de burgemeester ontlokte een golf van reacties.

"Wij hebben onderhandeld met de politiecommissaris. Hij heeft gezegd dat we tot morgenvoormiddag of -middag kunnen blijven, en daar gaan wij mee akkoord", vertelt de zogenoemde "president" van de woonwagenbewoners. "We bedanken de politie dat ze er voor ons waren."

Zondagavond was een groep met zo'n dertig caravans op het industrieterrein in Landen neergestreken. De stad had daarvoor geen toelating gegeven en vroeg hen dan ook om het bedrijventerrein te verlaten. Aanvankelijk werd met hen afgesproken dat ze vanochtend zouden vertrekken.

De woonwagenbewoners zeiden dat ze een waarborg gegeven hadden aan de terreineigenaar en dat ze een afspraak hadden tot vrijdag. Volgens de terreineigenaar was er slechts een overeenkomst tot gisteravond. De politie zou er dan op aangestuurd hebben dat hij de woonwagenbewoners tot vrijdag zou laten blijven.

Toen de woonwagenbewoners vanochtend geen aanstalten maakten om het terrein te verlaten, liet burgemeester Gino Debroux (kleine foto) om 9 uur een geluidsinstallatie aanrukken. De bedoeling was om de woonwagenbewoners met loeiharde muziek te verdrijven. De lokale agenten kregen daarvoor versterking van de federale politie.

De politie en de woonwagenbewoners onderhandelden deze voormiddag voort en raakten het er uiteindelijk over eens dat de woonwagenbewoners tot morgen op het terrein kunnen blijven, daarna moeten ze vertrekken. "Ik denk dat alles nu eventjes moet berusten", reageert Debroux. "De voorbije dagen hebben we verschillende oplossingen aangereikt. We hebben echt alle middelen geprobeerd, maar het was onmogelijk om tot een oplossing te komen. Nu is er wel een oplossing, en ik denk dat iedereen even de tijd nodig heeft om terug op adem te komen en de gemoederen een beetje te laten bedaren."

"Er is heel wat ophef ontstaan, maar er is nu een oplossing en daar ben ik ook heel blij om. Er zijn harde woorden gevallen, en daar kan je dan natuurlijk spijt van hebben." Debroux ziet echter ook een positieve kant aan de zaak. "ik denk dat het goed is dat er ook heel wat media-aandacht geweest is, want het is een problematiek waar ik ook mijn collega-burgemeesters niet mee wil opzadelen. Het is goed dat we met hogere overheden naar een oplossing zoeken voor woonwagenbewoners in heel de provincie en heel het land."

"Ik verkies een onderhandelde oplossing"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback (foto in tekst) noemde het initiatief van de burgemeester van Landen, een partijgenoot van hem, vanochtend geen goed idee. "Maar ik heb wel begrip voor de moeilijke situatie waarmee hij geconfronteerd wordt. Er was een probleem met het nakomen van afspraken. Ik blijf hopen op een andere oplossing, zodat muziekfestivals terug kunnen plaatsvinden waar ze thuishoren."

"Het is goed dat er een onderhandelde oplossing uit de bus is gekomen en het gezond verstand terug zegeviert", reageert de SP.A-voorzitter op het bereikte akkoord. "Deze situatie had nooit zo ver mogen escaleren, dat is duidelijk. Blijkbaar zijn verschillende pogingen om te praten en te onderhandelen mis gelopen. Het is te betreuren dat er zulke harde woorden en acties zijn gevallen. Dat is niet de manier waarop wij de zaken aanpakken. Uiteindelijk is het door te praten met elkaar dat er een oplossing gevonden is waar iedereen zich in kan vinden."

SP.A-minister van Wonen Freya Van den Bossche reageerde op Twitter erg afwijzend op het initiatief. "Niet oké wat in Landen gebeurt. Echt niet oké", schreef ze.

Daniël Termont (SP.A), burgemeester van Gent die in zijn stad ook geconfronteerd wordt met woonwagenbewoners, noemt de methodiek in Landen "beneden alles en totaal onaanvaardbaar". "Dit doet me denken aan hoe je een bende muggen zou wegjagen, dit grenst aan het ongelofelijke."

"Teken van toenemende onverdraagzaamheid"

"Het grootste probleem bij de verjaging van zigeuners is niet de manier waarop dat gebeurt, maar wel het feit dat er geen oplossingen worden gezocht voor de zigeuners, die eigenlijk nergens terechtkunnen." Dat zegt voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten Jos Vander Velpen (foto in tekst). "Dit is een teken van de toenemende onverdraagzaamheid ten opzichte van minderheden die opvallen", klinkt het.

"Het is ironisch dat zigeuners, die eigenlijk de muzikale troubadours van vandaag zijn, met muziek worden verjaagd", aldus Vander Velpen. De voorzitter benadrukt echter dat het echte probleem erin bestaat dat ze werkelijk nergens terechtkunnen. "Ze worden van plek naar plek verjaagd en zijn constant op de vlucht. Het is echter nuttig en nodig om op zoek te gaan naar een alternatieve plaats waar ze wel kunnen verblijven", klinkt het. "Er is momenteel geen enkele samenwerking tussen de overheden, iedereen veegt voor zijn eigen drempel."

Vander Velpen heeft nog geen overleg gepleegd over eventuele stappen van de Liga in verband met de situatie in Landen. "We hebben ons in een recent verleden nog gebogen over enkele zigeunergezinnen in het Gentse. We proberen dan vooral te bemiddelen met de plaatselijke autoriteiten en aan te dringen dat er wordt gezocht naar oplossingen", legt hij uit.

"Dit is er zwaar over"

Ook Theo Francken (N-VA, foto in tekst), burgemeester van Lubbeek en Kamerlid, is niet te spreken over het plan van zijn collega-burgemeester. "Dit is er zwaar over. Het doet me denken aan praktijken in Roemenië, waar zigeuners worden weggepest."

Francken vindt dergelijke praktijken niet kunnen. "Wij hadden vorige zomer ook veel zigeunergroepen. Dat zorgde voor commotie bij de bevolking. Maar je moet met die mensen in dialoog gaan en afspraken maken. Uiteindelijk hebben we beslist met de gemeenteraad om een pleisterplaats aan te duiden." Daar kunnen rondtrekkende groepen tijdelijk terecht, ze betalen er een dagvergoeding en kunnen er water en stroom krijgen en hun afval achterlaten in een afvalcontainer.

"Ik heb mijn laatste les in verdraagzaamheid van een socialist nu wel gehad", zegt Francken. "Frankrijk en Roemenië zijn door de EU al veroordeeld voor de manier waarop ze zigeuners behandelen."

Meest gelezen