"Boterhammentaks duwt kwetsbare gezinnen verder armoede in"

Er komen heel wat verontwaardigde reacties op de zogenoemde boterhammentaks die de Vlaamse basisscholen vanaf september massaal zullen invoeren. Volgens Netwerk tegen Armoede is de taks een asociale maatregel die kwetsbare gezinnen verder in de armoede duwt. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente spreekt van het zoveelste bewijs dat de lokale besturen zich in een moeilijke financiële situatie bevinden.

Dat heel wat Vlaamse basisscholen vanaf volgend schooljaar een vergoeding zullen vragen voor het toezicht tijdens de middagpauze, of de bestaande vergoeding zullen verhogen, stond vandaag te lezen in Het Laatste Nieuws. Zo zullen kinderen die in Hasselt hun boterhammen in de gemeenteschool willen opeten daar vanaf september 25 cent per dag voor moeten betalen.

Eerder voerden onder meer Mechelen en Lanaken al zo'n bijdrage in. Sommige scholen, zoals Sint-Leo in het West-Vlaamse Sint-Pieters, zien zich zelfs genoodzaakt om het bedrag al te verhogen van 1,10 euro per dag naar wellicht 1,50 euro per dag. Voor heel wat ouders betekent dat toch een extra kost van gauw 60 tot 270 euro per jaar per kind.

"Boterhammentaks is asociale maatregel"

"Die taks is een asociale maatregel die kwetsbare gezinnen verder in de armoede duwt", schrijft Netwerk tegen Armoede in een persbericht. De vereniging denkt dan ook dat het aantal onbetaalde schoolfacturen enkel zal toenemen in de toekomst. "Bovendien zijn tarieven van 1,5 euro per dag niet zomaar kostendekkend, maar genereren scholen op die manier extra inkomsten op de kap van de ouders. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente (VVSG) is de taks het zoveelste bewijs van de moeilijke financiële situatie waarin de lokale besturen zich bevinden. "Dit past in het rijtje van verhogingen die lokale besturen in de afgelopen maanden hebben doorgevoerd voor hun dienstverlening", zegt Jan Leroy, stafmedewerker Financiën. "Tariefverhoging voor een dienstverlening, of het schrappen ervan, dat hebben we veel gehoord de laatste tijd."

"Taak van onderwijzer is les geven"

Volgens Marc Van den Brande, secretaris-generaal van het katholiek basisonderwijs, reageren ouders teleurgesteld op de maatregel. "Begrijpelijk, want zij vermoeden nog steeds dat een leerkracht 's middags toezicht moét houden, maar dat is onder druk van de vakbonden enkele jaren geleden uit hun takenpakket geschrapt. Daardoor is het een zogenoemde buitenschoolse opvang geworden", zegt hij in de krant.

"De taak van de onderwijzer is lesgeven", reageert Marianne Coopman, algemeen secretaris van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) aan Belga. "Toezicht houden onder de middagpauze hoort niet tot het takenpakket. Het heeft daar overigens nooit toe behoord. Tot nog toe hebben de scholen altijd hun plan getrokken, maar nu gemeenten steeds meer moeten besparen op hun uitgaven, wordt gezocht naar een vergoeding. Dat is normaal, het is een taak die moet uitgevoerd worden, en die moet vergoed worden. Niemand werkt gratis."

Meest gelezen