"Studentenhuis voldeed aan alle brandvoorschriften" Auteur: Joris Truyts, Pieterjan Huyghebaert, Kirsten Sokol, Joppe Matyn

vr 31/01/2014 - 07:27 Update: vr 31/01/2014 - 20:50 Joris Truyts, Pieterjan Huyghebaert, Kirsten Sokol, Joppe Matyn In Leuven zijn twee doden gevallen bij een uitslaande brand in een studentenwoning. De slachtoffers hebben de Ierse nationaliteit, maar zijn geboren in Polen en Letland. Volgens het Iers College, het Leuvense onderzoeksinstituut dat het pand huurde om er uitwisselingsstudenten te huisvesten, voldeed het huis aan alle brandvoorschriften. De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar er zou geen sprake zijn van kwaad opzet.

Vanmorgen rond 6 uur brak er brand uit in een studentenhuis op de hoek van de Bankstraat en de Kapucijnenvoer in Leuven. Acht studenten zijn levend en wel uit de brand gehaald, maar over het lot van twee anderen was er lange tijd onduidelijkheid. Doordat ze zich op de bovenste verdiepingen bevonden, kon de brandweer hen niet zoeken totdat het vuur geblust was.

Intussen zijn de hulpdiensten erin geslaagd om de stoffelijke resten van de twee vermiste studentes terug te vinden. Ze deden dat met behulp van speciaal daarvoor getrainde speurhonden. "De woning moest eerst gestut worden om de lichamen te kunnen bergen. Daarna kon het onderzoek naar de oorzaak van de brand beginnen", zegt Marc Vranckx van de politie van Leuven.

De studentenwoning staat niet geregistreerd als kot op de deelsite Kotwijs. "Dit gebouw was niet als kot erkend door KU Leuven", zegt rector Rik Torfs. "Als het gaat om koten van de universiteit zelf worden er strikte veiligheidsmaatregelen in acht genomen. Als het gaat om privé-huurders zijn die onderworpen aan de zorgvuldige reglementering van de stad."

Slachtoffers zijn Pools en Lets meisje

Het studentenhuis is eigendom van het Iers College in Leuven. De Ierse ambassadeur heeft deze voormiddag een bezoek gebracht aan het uitgebrande pand en aan de acht mensen die de brand overleefden. Alle bewoners van het huis, ook de twee meisjes die omkwamen, waren immers studenten of medewerkers van het Leuven Institute for Ireland in Europe. De slachtoffers zijn 22 en 23 jaar oud en hebben beiden de Ierse nationaliteit. Het ene meisje is evenwel geboren in Polen, het andere in Letland. Hun beide families zijn intussen ook verwittigd en komen vandaag nog of morgen naar België, meldt Mark Vranckx van de politie.

De exacte oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar kwaad opzet kan worden uitgesloten, aldus de woordvoerder van de politie. De voorlopige conclusie van het parket is dat er sprake is van een accidentele brand. De branddeskundige vindt ook geen oorzaak bij elektrische apparatuur of leidingen.

De twee lichamen van de studentes die omkwamen bij de brand zijn intussen geborgen. Ze deden allebei een werkstage bij het Iers College, de eigenaar van het uitgebrande pand. De Ierse ambassade werkt ook samen met de politie en met de KU Leuven om opvang te zoeken voor de acht overlevenden.

"Brandvoorschriften in orde"

Volgens het Iers College voldeed het huis aan alle brandvoorschriften. "Twee jaar geleden nog werd het gebouw door de inspecteurs van de verzekeringsmaatschappij onderworpen aan een volledige controle. In het gebouw waren alle nodige voorzieningen aanwezig, zoals een alarminstallatie, brandblusapparaten en een brandladder", klinkt het.

Volgens Louis Roppe van het Iers College stond het huis niet geregistreerd als studentenwoning. "Dat is niet nodig want het is ook geen studentenhuis", zegt Roppe. "Er woonden geen studenten in, maar stagiairs".

Het Iers College zou intussen voor de acht andere bewoners van het pand elders onderdak hebben voorzien. Samen met de verschillende overheden, de KU Leuven de Ierse ambassade vangt het de stagiairs en hun familie op.

Belga
Bart Martens