Gents burgemeester Termont: "Wij geloven niet in militairen op elke straathoek"

Het Gentse stadsbestuur heeft een nieuw veiligheidsbeleid uitgewerkt dat de focus legt op preventie. Er komen investeringen in extra wijkagenten, buurtwerk en brugfiguren om radicalisering en misdrijven te voorkomen. "Dit is een duidelijk politiek statement van Gent", aldus burgemeester Daniël Termont (SP.A). "We geloven niet in militairen op elke hoek van de straat."
Jasper Jacobs

Inzetten op vertrouwen, preventie en de curatieve aanpaak. Dat is het credo van de SLIM-nota van het Gentse schepencollege, "SamenLeven Is Mensenwerk". "Het gaat om een alternatieve wijze van veiligheidsbeleid", zegt burgemeester Termont.

"We gaan de strijd tegen polarisering, radicalisering en misdrijven proberen aan te pakken door voornamelijk te investeren in sociaal werk, extra buurtwerkers, brugfiguren in het onderwijs en politieagenten op straat. Niet zozeer om op de hoeken van de straten te patrouilleren met mitrailleurs, maar om aanwezig te zijn tussen de mensen."

Concreet komen er onder meer 30 agenten bij, 3 extra buurtwerkers en 2 extra straathoekwerkers. In totaal een investering van 380.000 euro, weet Het Laatste Nieuws.

"Niet naïef"

De socialistische burgemeester van Gent wil hiermee naar eigen zeggen een "duidelijk politiek statement" maken. "We geloven niet in de militarisering van onze samenleving. We geloven veel meer in zaken op voorhand te verhelpen. Dat is een veel betere manier dan het veiligheidsbeleid dat soms wordt gepropageerd door de federale regering", stelt Termont.

"Maar we zijn natuurlijk niet naïef", voegt de Gentse burgervader er vlug aan toe. "Als er bijvoorbeeld vormen zijn van radicalisering, dan zullen we daartegen optreden. Als het nodig is, zullen we repressief handelen. Maar je kunt zaken vermijden als je preventief het nodige doet."

Sluikstorten

Een van de problemen die Gent met het plan wil aanpakken, is sluikstorten. "Wij hadden tot nu toe in 7 wijken camera's ingezet tegen sluikstorten. Maar sluikstorten is een problemen in de hele stad, en we mogen nu van de gemeenteraad overal camera's inzetten."

In het algemeen zal er volgens burgemeester Termont niet specifiek op bepaalde wijken worden gefocust, maar wel op specifieke problemen. "Al komen bepaalde problemen natuurlijk meer voor in bepaalde wijken. Het hoerenkwartier aan de Zuid kent andere problemen dan het drugsprobleem aan de Brugse Poort."

De strijd tegen radicalisering krijgt extra aandacht en zal persoonsgericht" gebeuren: via het verenigingsleven, ouders en familie. 

Meest gelezen