Ook in beroep opschorting in verkrachtingszaak, maar met voorwaarden

De Gentse radiopresentator die eerder opschorting van straf kreeg voor een verkrachting in zijn radiostudio, heeft in beroep dezelfde gunst gekregen. Maar hij kreeg ook een aantal voorwaarden opgelegd.
Het Gentse gerechtsgebouw.

De 33-jarige man verkrachtte anderhalf jaar geleden een vrouw in zijn radiostudio van de lokale zender Urgent.fm. In een veelbesproken vonnis van de Gentse correctionele rechtbank werd hij in februari schuldig bevonden, maar hij kreeg opschorting van straf.

Het Gentse hof van beroep volgt die uitspraak. Het hof heeft de man wel een aantal probatievoorwaarden opgelegd. Hij moet aangepaste psychotherapie volgen en mag geen drugs gebruiken.

Het radiostation heeft de man na het bekend worden van de feiten aan de deur gezet.

"Niet beînvloed door uitlatingen minister"

De uitspraak in eerste aanleg veroorzaakte hevige kritiek bij andere slachtoffers van verkrachting. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) opperde het idee om rechters de mogelijkheid te ontnemen om in verkrachtingszaken de gunst van de opschorting uit te spreken en stelde dat rechters een betere vorming moeten krijgen om om te gaan met verkrachtingszaken.

Het College van Hoven en Rechtbanken vond dat daardoor de principes van de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechter in gevaar kwamen.

Het Gentse hof van beroep heeft zich vandaag naar eigen zeggen niet laten leiden door de uitspraak van de minister of door de media-aandacht, zei hofvoorzitter Koen Defoort. "Dit hof acht zich niet gehouden of beïnvloed door de uitlatingen van de minister van Justitie of de persberichtgeving."

"Doorleefd schuldinzicht"

De feiten "zijn objectief ernstig" en worden niet langer betwist, motiveerden de drie rechters van het hof van beroep. "De beklaagde heeft de vrouw anaal gepenetreerd terwijl het slachtoffer hierin niet heeft toegestaan. (..) De vrouw heeft hem op de mond meegekust enkel om hem niet verder te bruuskeren en dat betekent niet dat ze op de avances wou ingaan. (..) Een neen betekent werkelijk een neen. Het hof snapt niet hoe hij de signalen van het slachtoffer verkeerd heeft kunnen interpreteren."

Het hof hield echter rekening met het "doorleefd schuldinzicht" en het blanco strafblad en legde daarom probatie-opschorting op. Dat betekent dat als de man zich gedurende twee jaar aan de probatievoorwaarden houdt, hij geen straf opgelegd krijgt en de feiten niet op zijn strafblad komen.

Meest gelezen