"Superflitspaal in Gent stond niet reglementair"

De superflitspaal die vorige week in de Gentse Sleepstraat stond, was daar niet correct opgesteld. Dat concluderen juristen. De paal stond op het trottoir en liet daar niet genoeg ruimte voor voetgangers. Of boetes nu ook kwijtgescholden zullen worden, is echter een "avontuurlijke denkpiste".

Het was jurist Matthias Dobbelaere die vorige week de kat de bel aanbond. Op Twitter deelde hij een foto van de superflitspaal in de Sleepstraat. "Amper plaats voor voetgangers en rolstoel, maar wel voor wat extra cash", was het begeleidende commentaar.

"Die superflitspaal is een enorm gevaarte. De politie heeft moeite om goede locaties te vinden, zeker in Gent waar er veel kleine straatjes zijn. Maar de stad moet wel binnen de lijnen van de wet controleren", legt Dobbelaere uit aan VRT Nieuws.

De stad beloofde het geval te controleren en enkele dagen later liet een medewerker van de stad weten dat er effectief een probleem was. "De doorgang moet minimum 1.70 meter zijn en dat is hier niet het geval", klonk het.

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) zette echter recht: "Op een voetpad moet steeds 1.20 meter vrij blijven, geen 1.70 meter. Veel heibel om niks."

Al is er ook dan nog een probleem, volgens Dobbelaere. "Sowieso moet je er altijd voor zorgen dat er geen hindernissen zijn voor voetgangers. Dat is hier absoluut niet het geval. De stad moet beter bestuderen waar ze de flitspaal zet."

Wat met de boetes?

De superflitspaal zou intussen verplaatst zijn naar een andere plaats waar er meer ruimte is. Maar wat dan met mensen die de afgelopen dagen geflitst zijn? "Zijn de boetes geldig of niet? Dat is natuurlijk de kernvraag", aldus Dobbelaere.

"In elk geval is de paal zelf puur wettelijk volledig in orde. Ik ga ervan uit dat de stad de juiste keuringscertificaten heeft. Maar er is zoiets als de "juridische ketting". Als een flitspaal niet correct is geplaatst, zou je kunnen redeneren dat de boetes dan ook nietig zijn."

Mensen die dezer dagen een boete in de bus krijgen, moeten echter niet denken een deus ex machina te hebben gevonden. "Alles hangt af van interpretatie. Het is de politierechter die een echt antwoord zal moeten geven. Ik verwacht dat de meeste politierechters de boetes niet gaan kwijtschelden. Als iemand ze echt wil aanvechten, dan zal dat avontuurlijk zijn", besluit Dobbelaere.

Meest gelezen