3 jaar cel voor vrachtwagen­chauffeur die dodelijk ongeval Denderleeuw veroorzaakte

De vrachtwagenchauffeur die begin dit jaar onder invloed van drugs een dodelijk ongeval veroorzaakte in Denderleeuw, is veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van 6.000 euro. Bovendien moet hij, vooraleer hij ooit nog een voertuig mag besturen, kunnen aantonen dat hij niet langer verslaafd is aan drugs. Bij het ongeval vielen drie doden.

Het ongeval gebeurde op 2 januari op de N45 (Expresweg), ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat. Een vrachtwagen reed in op een rij auto's. In totaal waren er acht voertuigen betrokken bij het ongeval. Een vrouw en haar twee kinderen overleefden het ongeval niet en acht personen raakten gewond.

De 33-jarige vrachtwagenbestuurder uit Luik werd na een positieve speekseltest opgepakt. De man gaf toe dat hij enkele dagen voor het ongeval een joint had gerookt, maar ontkende dat hij onder invloed was op het moment van het ongeval. Hij verklaarde dat hij zijn gps aan het bedienen was voor de aanrijding.

Drie jaar cel

Het Openbaar Ministerie had de maximumstraf van vijf jaar cel en een levenslang rijverbod gevorderd. De verdediging had een lichtere straf en het opleggen van voorwaarden gevraagd.

De politierechtbank oordeelde dat het "roekeloos en onverantwoord rijgedrag" van de vrachtwagenbestuurder de enige oorzaak van het ongeval was. De man kreeg behalve drie jaar cel en 6.000 euro boete ook vijf jaar rijverbod. Na afloop van die periode moet hij slagen voor zijn theoretische en praktische proeven en voor een medisch en psychologisch onderzoek.

Los daarvan is de man ongeschikt verklaard om een voertuig te besturen. Als hij ooit opnieuw een rijbewijs wil halen, moet hij gedurende zes maanden kunnen aantonen dat hij niet meer kampt met een drugsverslaving.

"Bijzonder dramatisch ongeval"

Het ging om een "bijzonder dramatisch ongeval", stelde politierechter Mireille Schreurs. "De vrachtwagenbestuurder heeft aan een snelheid van 78 kilometer per uur op de korte file voor de verkeerslichten ingereden. Uit het deskundigeverslag blijkt dat hij minstens zeven seconden geen blik op de weg heeft geworpen. Hij anticipeerde niet op het naderen van het kruispunt en heeft het vertragend of stilstaand verkeer op geen enkel ogenblik opgemerkt."

De rechtbank aanvaardde het gebruik van drugs in het verkeer als verzwarende omstandigheid. "Het resultaat van de speekseltest was positief voor cannabis. De gedaagde heeft verklaard op oudejaar twee à drie joints te hebben gerookt en heroïne te hebben gebruikt." De man volgt een methadonbehandeling en zei methadon te hebben ingenomen. Hij verkeerde niet onder invloed van alcohol. Hij was niet aan het bellen op het ogenblik van het ongeval, maar daarvoor wel, aldus politierechter Schreurs.

Meest gelezen