Gent wil verplichte alternatieve sancties voor sluikstorters

De stad Gent wil sluikstorters efficiënter aanpakken, met alternatieve straffen. Nu krijgen die een GAS-boete, maar die wordt vaak niet betaald en de stad kan daar niets aan doen. Dus wil ze dat de federale regering de wet aanpast zodat sluikstorters bijvoorbeeld gedwongen kunnen worden om een week mee op te ruimen. Dat staat in het ontwerp van het actieplan tegen sluikstorten en zwerfvuil, dat 41 acties voor een proper Gent bevat.

In 2014 waren er in Gent maar liefst 24.304 sluikstortmeldingen. Sinds twee jaar stijgt dat cijfer enorm. "Ivago en onze stadsdiensten zijn dag in dag uit bezig om Gent proper te houden", zegt de bevoegde schepen Tine Heyse (Groen). "Helaas zijn er nog altijd mensen die zich daar niks van aantrekken en achteloos omspringen met zwerfvuil of sluikstorten. Met dit plan willen wij een krachtig signaal geven dat dit zo niet langer verder kan."

Bewustmaken en opruimen

Er komt onder meer een specifieke doelgroepenaanpak, prioritair voor anderstalige nieuwkomers, jongeren en studenten. Ook wordt aandacht besteed aan bewoners uit hoogbouw, baasjes van honden en mensen in armoede.

De stad wil ook doorgaan met experimentele acties. "Het zijn geen wondermiddelen, maar in het Kokerpark (waar bij wijze van proefproject een tijd niet werd geruimd) konden we de frequentie van opruimen tot op vandaag halveren", zegt Heyse. Wat dat opruimen betreft wil Heyse versnipperde stadsdiensten clusteren en ook terreinen van hogere overheden opruimen, zoals die van Waterwegen en Zeekanaal, De Lijn of de NMBS, met dien verstande dat de factuur ook wordt doorgerekend.

Repressieve aanpak

Naast het bewustmaken en opruimen wil de stad ook repressief optreden tegen overtreders. Gent wil het inzetten van camera's tegen sluikstorten uitbreiden van zeven naar negen wijken en overweegt de inzet van een derde mobiele camera.

Wie betrapt wordt, mag zich aan een GAS-boete of pv met strafrechtelijke vervolging verwachten. "Op dit moment betalen te veel mensen de GAS-boete niet omdat ze onvermogend zijn. De stad vraagt aan de federale regering de GAS-wetgeving aan te passen zodat er in zulke gevallen verplichte alternatieve sancties kunnen worden opgelegd."

Een proefproject met vrijwillige alternatieve sancties was niet succesvol. In meer dan de helft van de zaken reageerde de overtreder niet, slechts 8 van de 122 zaken werden positief afgesloten. Wat oproepen aan hogere overheden betreft, herhaalt Gent ook haar pleidooi aan de Vlaamse regering voor statiegeld en een andere invulling van de pmd-zak.

Meest gelezen