Syrische man die foto's nam van kerk, bijna 24 uur vastgehouden Auteur: Judit Verstraete, Rik Arnoudt

wo 28/01/2015 - 13:01 Update: wo 28/01/2015 - 15:16 Judit Verstraete, Rik Arnoudt In Laarne is een man opgepakt en bijna 24 uur vastgehouden nadat hij zondag drie foto's had genomen van de kerk. De man woont al zes jaar in België en was op bezoek bij zijn vriendin in Laarne. "Ik ben geen terrorist", zegt hij op Radio 2.

Amar neemt drie foto's van de kerk met zijn smartphone, omdat er veel mensen buiten staan. Dat doet hem denken aan een oude foto die hij bij zijn vriendin gezien had, waarop ook een groep mensen voor de kerk aan het praten is. "Ik zie dat niet zoveel, veel mensen die buiten aan de kerk staan."

Daarna fietst  hij verder naar zijn vriendin. Daar begint hij eten klaar te maken, maar hij heeft brood nodig, dus hij gaat naar de bakker. Op de terugweg wordt hij tegengehouden door de politie. Ze vragen of hij foto's genomen heeft van de kerk.

Amar wordt opgepakt en er volgt een huiszoeking. "Ik heb 23 en een half uur vastgezeten in een cel. Ze hebben mijn smartphone en mijn laptop meegenomen."

Hij werd ook ondervraagd. "Ze wilden weten of ik een jihadist was, maar ik ben geen terrorist. Ik weet niet wat ze gelezen hebben in mijn ogen."

Amar begrijpt wel dat de politie nu uiterst waakzaam is, maar hij vindt de actie overdreven. "Ze zijn met twaalf politiemannen naar mijn huis gekomen", zegt hij. 's Nachts moest hij van Wetteren naar Aalst om te overnachten in de cel en dan 's ochtends weer naar Wetteren. "Ik heb twee boterhammen gekregen en een liter melk." Amar wacht ondertussen nog altijd op zijn smartphone en zijn laptop.

"Uiteindelijk bleek dat er geen strafbare feiten werden gepleegd", bevestigt Kristine De Beule van het parket van Dendermonde.

Ordediensten zenuwachtig

De aanslagen in Parijs en de anti-terreuracties in Verviers en Brussel leiden duidelijk tot enige zenuwachtigheid bij de politie.

Eerder deze week werden in Harelbeke nog drie terreurverdachten met veel vertoon opgepakt. Het bleek uiteindelijk te gaan om drie jongemannen die vóór het lokale politiekantoon in hun auto op een vriend zaten te wachten die was opgeroepen voor verhoor. De zogenaamde wapens die ze bij zich hadden, bleken nep, en de "islamitische geschriften" in de auto bleken uiteindelijk gewoon een Koran. 

De laatste dagen zijn er ook opvallend meer valse bommeldingen, en die zullen de rust uiteraard ook niet bevorderen.