QinetiQ Space levert technologie voor observatie donkere energie

Het Belgische ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space heeft een contract ter waarde van 2,3 miljoen euro binnengehaald voor het leveren van een belangrijke component voor de EUCLID-ruimtetelescoop van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Dat heeft het vroegere Verhaert Space bekendgemaakt.

Euclid zal de donkere energie onderzoeken die de versnelde uitdijing van het heelal zou veroorzaken. De missie gaat op ook zoek naar de onzichtbare bronmaterie die goed is voor een kwart van de volledige energiemassa in het universum, door wetenschappers donkere materie genoemd.

QinetiQ Space ontwikkelt de "baffle", een zonnekap bovenop de telescoop die verhindert dat zonnestralen de telescopische lens verstoren en die aldus de werking van de ruimtetelescoop versterkt.

Het onderdeel heeft een cilindrische structuur en voldoet aan strenge eisen voor het onderzoek. De EUCLID-module moet kunnen weerstaan aan temperaturen van 200 graden onder nul en het gewicht mag niet hoger zijn dan 60 kilogram. "De module is 2,60 meter hoog en heeft een diameter van 1,80 meter. Het vroeg om een sterk staaltje technologisch vernuft om het gewicht van de module zo laag mogelijk te houden", aldus projectmanager Malika De Ridder van QinetiQ Space.

Het Kruibeekse bedrijf startte in mei met de ontwikkeling van een prototype. Eind 2016 zal het project afgerond zijn. De lancering van de EUCLID-module is voorzien voor 2020, de module zal een zestal jaar in de ruimte zweven en zal dagelijks achthonderd gigabyte aan gegevens naar de aarde sturen.

QinetiQ Space ontwikkelde zijn eerste zonnekap een tiental jaren geleden en staat naar eigen zeggen bekend voor zijn unieke lichtgewichtzonnekappen. Het bedrijf ontwikkelt op dit moment ook een zonnekap voor de Cheops satelliet, die vanaf 2018 planeten in andere sterrenstelsels zal detecteren en analyseren.

Thales Alenia Space is hoofdaannemer voor de bouw van de Euclid-satelliet, Airbus Defence and Space bouwt de telescoop.

Meest gelezen