Lokeren ontfermt zich over ooievaartjes die moeder verloren Auteur: Ellen Maerevoet

do 12/06/2014 - 08:09 Ellen Maerevoet Lokeren ontfermt zich over een ooievaarsgezin dat zaterdagnacht tijdens de zware storm zijn moeder verloor. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad. Omdat het risico bestaat dat het mannetje het nest en zijn jongen verlaat, legt vzw Durme voedsel klaar.

De moeder overleed zaterdagnacht toen ze haar jongen voor het onweer beschermde onder haar vleugels. De vader moet nu alleen voor de jongen zorgen, maar het risico bestaat dat hij het nest en de jongen verlaat.

"Als een van de volwassen vogels sterft, gebeurt dat wel vaker", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen in Het Nieuwsblad. "Omdat de ander beseft dat hij het niet alleen aankan. Bovendien treurt dit mannetje echt om het verlies. Hij maakt zachte kleppergeluiden en zit teneergeslagen op het nest. Logisch, want ooievaars zijn partners voor het leven."

Om het mannetje te helpen leggen de vzw nu eten klaar, onder meer dode muizen en kuikens. Zaterdag is er ook een babyborrel gepland en worden de jongen geringd.

Volgens burgemeester Filip Anthuenis zorgen de ooievaars voor een echt communitygevoel. "De mensen praten erover, op Facebook leeft het enorm. Elke Lokeraar kruist de vingers dat het in orde komt."