Anne De Paepe nieuwe rector Universiteit Gent Auteur: Luc De Roy, Alexander Verstraete

wo 15/05/2013 - 23:35 Update: do 16/05/2013 - 11:32 Luc De Roy, Alexander Verstraete Professor genetica Anne De Paepe wordt verrassend de nieuwe rector van de Universiteit Gent. Dat heeft de raad van bestuur gisteren beslist. Ze wordt de eerste vrouw ooit in die positie. De gedoodverfde favoriet Freddy Mortier moet zich tevreden stellen met het vicerectorschap.

De Paepe wordt de eerste vrouwelijke rector ooit aan de Gentse Universiteit. Ze haalde het verrassend van professor Freddy Mortier na een vrij turbulente kiesstrijd. Mortier wordt vicerector.

Voor het eerst moest een kiescollege zowel een man als een vrouw voordragen voor de functie van rector en vicerector. Bij de voorverkiezing van de mannelijke kandidaat vicerector vorige week, liep het nog even fout omdat te weinig kiezers waren opgedaagd.

Anne De Paepe is 57 en gewoon hoogleraar in de Humane en Medische Genetica. Ze is ook diensthoofd van het Centrum Medische Genetica van het Universitair Ziekenhuis in Gent.

Ze is van mening dat het feit dat ze een vrouw is, geen rol heeft gespeeld bij haar verkiezing. "Men moet zich realiseren dat de mensen die kiezen en ook de mensen die hier in de raad van bestuur de beslissingen nemen, mensen zijn die dat weloverwogen doen op basis van meerdere elementen", aldus De Paepe.

Rector Anne De Paepe en vice-rector Freddy Mortier


eerder verschenen: