"Clottemans wilde controle over het verhoor"

vr 01/10/2010 - 14:32 Op het assisenproces over de parachutemoord heeft de jury een selectie te zien gekregen uit de reeks videoverhoren van de beschuldigde Els Clottemans. Die wilde de controle over de verhoren in handen houden, zo zegden de speurders.

In het geval van Els Clottemans werd er in een eerste fase voor gezorgd dat ze niets tekort kwam, alles wat ze vroeg kreeg ze. Ze werd als een koningin behandeld, zei haar ondervraagster. Clottemans zelf spreekt dat tegen. Ondanks die behandeling  boterde het niet met een van de speurders en was het erg moeilijk om Clottemans op een klassieke manier te verhoren. Daarom zijn zestien verhoren opgenomen op video.

Volgens de ondervragers blijkt daaruit dat Clottemans geregeld de controle over de verhoren tracht over te nemen. Wanneer ze geconfronteerd wordt met tegenstrijdigheden, breekt ze soms het verhoor af, zo zeggen de speurders nog.

Volgens de ondervragers blijkt ook uit de videoverhoren dat Clottemans liegt want wie de waarheid spreekt, vertelt maar een verhaal en de beschuldigde heeft meer dan een versie. Clottemans weigerde ook een test met de leugendetector.

Wenend de zaal uit

De twee kinderen van slachtoffer Els Van Doren zijn vrijdagmiddag wenend de zaal uitgelopen bij het kijken naar de beelden van de audiovisuele verhoren van Clottemans.

Vooral een bepaalde passage was zeer confronterend, waarbij Clottemans zichzelf belangrijker vond dan de dood van haar naar eigen zeggen beste vriendin. "Els is dood. Els komt niet meer terug. Ondertussen ga ik alleen kapot in de cel. De kinderen van Els hebben hun vader nog", zo zei Clottemans op de video tegen de speurders.

Dat was de druppel die de emmer deed overlopen voor de 19-jarige dochter en de 17-jarige zoon, die zich al de hele voormiddag kranig hadden gehouden bij het bekijken van de audiovisuele verhoren.

Familie biedt DNA aan

Op het proces heeft de familie van het slachtoffer aangeboden om DNA af te staan. Daarmee gaan ze in op een bekommernis van de verdediging. Die had zich afgevraagd waarom alleen de beschuldigde Els Clottemans DNA had moeten afstaan.