"Ik blijf als enige over, maar ben het niet geweest"

do 30/09/2010 - 11:00 Update: do 30/09/2010 - 21:40 Els Clottemans heeft tijdens het onderzoek zelf uitgelegd aan welk profiel de dader van de parachutemoord moest voldoen. Ze wou tijdens de verhoren ook de touwtjes in handen houden. Dat heeft een van de speurders verklaard. Vandaag probeerden de speurders de kritiek van de verdediging als zou het onderzoek slecht zijn gevoerd, te counteren.

De speurder was naar eigen zeggen met verstomming geslagen door de uitspraken van Clottemans over het profiel van de dader. "Dat was helemaal op het einde van een verhoor. Ik had mijn toetsenbord al opzijgeschoven en leunde achterover. Van een meisje van 22 verwacht je dat niet. Ze zei: "De dader moet een motief hebben gehad, de tijd, de kennis, de gelegenheid." Heel gedecideerd noemde ze de echtgenoot van Els Van Doren, haar minnaar en zichzelf", aldus de speurder.

"Haar echtgenoot mag je schrappen, want die zat erbij als een geslagen hond, toen hij hoorde van de dood van zijn vrouw. Haar minnaar Mars kan je ook schrappen, want die was gelukkig in zijn relatie met Van Doren. Dan blijf ik over, dat weet ik, maar ik ben het niet geweest. Ik heb geen motief en ik ben niet handig", verklaarde Clottemans aan de speurders.

Tijdens haar eerste verhoren haalde Clottemans zelf ook de anonieme telefoontjes naar Somers en Van Doren aan, die ze bekende. Ze deed dat naar eigen zeggen om zo te vermijden dat de speurders haar zouden verdenken.

"Clottemans wilde touwtjes in handen houden"

Volgens de speurders wilde Clottemans tijdens haar verhoren ook de controle hebben en de touwtjes in handen houden. "Ik heb mijn stijl van iemand te verhoren. Ik wil na een vraag een zo duidelijk mogelijk antwoord, maar zij bleef babbelen, babbelen, babbelen. Ze moest haar vertelsels afronden. Ik wilde haar antwoorden resumeren en noteren, maar dat zinde haar niet. Ik zei nog dat ik niet zo slim ben en dat ik niet alles kon onthouden", verklaarde de speurder.

Belga

"'Ik heb een IQ van 130. Ik heb dat niet nodig', reageerde Clottemans. Ik geraakte niet door dat pantser van haar. Op een bepaald ogenblik vroeg ze zich af: 'Wie is belangrijker? De dood van Els Van Doren of ik hier in de gevangenis zonder begeleiding?' Toen zei ik tegen mijn collega's dat we een speciaal geval hadden. Ik ben toen gestopt met haar te verhoren", vervolgde de onderzoeker.

"Bij een volgend verhoor kwamen er gedragspsychologen aan te pas. Ik heb mezelf toen buitenspel gezet, nog voor haar toenmalige advocaat (Luc Deleu) mij wilde wreken. Ik heb nooit tegen haar geschreeuwd. Ik ben 33 jaar speurder en dit is mijn 20e assisen, maar dit had ik nog nooit meegemaakt."

De politiecommissaris bevestigde het verhaal van zijn collega. Omdat de klassieke verhoren zo moeilijk verliepen, beslisten de onderzoeksrechter en de speurders haar audiovisueel te verhoren. Deze versie van de speurders over de wijze van verhoren staat haaks op de kritiek die de verdediging van Clottemans vorige vrijdag spuide op de Tongerse speurders.

Speurders counteren kritiek van verdediging

De speurders probeerden ook de kritiek van de verdediging als zouden ze tijdens het onderzoek alleen hun pijlen hebben gericht op Els Clottemans te counteren door aan te tonen dat ook de echtgenoot van Els Van Doren hard is aangepakt.  "Zo hebben we hem gezegd dat we hem zouden oppakken, op het ogenblik dat er ééntje telefoontje, zelfs anoniem, zou binnenkomen", klonk het.

Daarnaast probeerden ze met 400 slides, telefonie-onderzoek, verhoren, tijdlijnen en dagboeken aan te tonen dat ze er alles aan gedaan hebben om een objectief en correct onderzoek te voeren. Maar de advocaten van Clottemans pakten de speurders hard aan. De voorzitter maande iedereen aan om rustig te blijven en schorste toen de zitting.

"Ging omzichtig te werk met anonieme brief"

In 2005 heeft Clottemans een anonieme brief verstuurd naar Van Doren. De speurders beschreven haar werkwijze. "Ze had de anonieme brief naar Van Doren gestuurd met daarin: "Els, waar zijt ge mee bezig? Wat doe je jouw man en kinderen aan?". Ze had handschoenen gebruikt voor de brief om geen DNA achter te laten", vertelde een speurder. "Ze gebruikte daarom ook kraantjeswater en geen speeksel voor de postzegel op de brief". Volgens de speurders toont dat aan dat Clottemans uitgekookt te werk ging in haar pogingen om Van Doren en Mars uit elkaar te drijven.

"De actie met de anonieme brief mislukte echter, want Van Dorens echtgenoot had de brief onderschept. De pientere Els Van Doren had met een kwinkslag de anonieme brief afgedaan als een daad van een familielid die er niet mee kon leven dat zij het hele weekend ging parachutespringen", getuigde de speurder.