"Reisgenoot had verkeerde mensen ontmoet"

wo 01/09/2010 - 12:03 Update: wo 01/09/2010 - 16:57 Kim Geybels zegt dat ze in Thailand het slachtoffer is geworden van afpersers. De jonge vrouw moest ontslag nemen als senator en jongerenvoorzitter van de N-VA, omdat ze verwikkeld was in een drugszaak in Bangkok. Geybels blijft erbij dat ze geen fouten heeft gemaakt.

Kim Geybels was met haar vriend Bas Luyten, N-VA-gemeenteraadslid in Keerbergen, op vakantie in de Thaise hoofdstad Bangkok toen ze betrokken raakte bij een drugszaak. Foute vrienden zouden geld hebben geëist, nadat ze drugs op hun kamer zouden hebben verstopt. "Mijn reisgenoot had de verkeerde mensen ontmoet op reis die ons gechanteerd hebben", zegt Geybels. 

In kranteninterviews ontkent Geybels dat ze zelf drugs gebruikt. Intussen is wel gebleken dat Geybels' vriend een drugsverleden heeft. In mei van dit jaar werd hij ontslagen als medewerker van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans, omdat hij "zijn job niet meer naar behoren vervulde". Dat hij met drugsproblemen kampte, kwam pas later aan het licht.

Geybels heeft Luyten vorige week zelf in dienst genomen als persoonlijke medewerker in de Senaat. "Ik wou hem een perspectief bieden," zegt Geybels daarover. "Ik vond dat hij een kans verdiende." Daarmee ging ze wel in tegen de afspraken die de N-VA met alle parlementsleden heeft gemaakt. Personeelsleden moeten allemaal worden gescreend, ook al zijn ze lid van de partij. De partijtop vond de aanwerving onaanvaardbaar en heeft Geybels gevraagd om ontslag te nemen. Luyten is uit de partij gezet.

Geybels is intussen opgestapt als voorzitter van de N-VA-jongeren en als senatrice. Ze blijft wel lid van de N-VA, maar spreekt zich niet uit over haar politieke toekomst. Ze wil alleszins wel voortwerken als spoedarts in een ziekenhuis in Overpelt. Daar beschouwt men de zaak voorlopig nog als een privé-kwestie en wil men geen commentaar kwijt.


eerder verschenen: