Limburgse gerecht legt grote fraude met ziekte-uitkeringen bloot

Het gerecht in Limburg is een grote fraude met ziekte-uitkeringen op het spoor gekomen. Honderden - mogelijk duizenden - mensen zouden de voorbije jaren met valse papieren een invaliditeitsuitkering gekregen hebben, terwijl ze daar geen recht op hadden.
Cedric Hatto

In Vlaanderen zijn er nergens meer langdurig zieken dan in Limburg. Volgens het gerecht heeft dat misschien niet te maken met de gezondheid van de Limburgers, maar met de grootschalige fraude die nu ontdekt is.

Twee spilfiguren bezorgden valse attesten aan mensen van - vooral - Turkse afkomst, die vaak zelfs nog in Turkije woonden. Zodra die mensen hier zogezegd zes maanden gewerkt hadden, kregen ze recht op een uitkering. Na zes maanden kregen ze een vals medisch attest, om zo'n uitkering aan te vragen. Op die manier kregen zeker 350 mensen dus onterecht een hoge uitkering.

"Via dit systeem wordt de sociale welvaartstaat op ernstige wijze aangetast en loopt het nadeel voor de Belgische schatkist, over verschillende jaren, in de miljoenen euro. Het gaat dan over onterechte uitkeringen (invaliditeit, zorgverzekering), dokterskosten verbonden aan het bekomen van deze onterechte uitkeringen, verhoogd kindergeld, gezinsherenigingen, bekomen van studiebeurzen, verlaagde elektriciteitstarieven tot zelfs de verhoogde pensioenberekening op basis van deze onterechte uitkering", vertelde waarnemend arbeidsauditeur Herwig L'Homme op een persconferentie.

Het gerecht gaat nu duizenden ziektedossiers onderzoeken. Vier verdachten zijn aangehouden, onder wie een specialist. Een 84-jarige arts is vrijgelaten.

Maatregelen

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) zegt dat er al maatregelen genomen zijn om misbruik van uitkeringen tegen te gaan. "Er is altijd de controle van de adviserende geneesheer van de ziekenfondsen, nu zetten wij daar nog een equipe artsen in die door de kruising van gegevens gerichte controles gaan doen", zegt De Block.

Ook de manier waarop wordt berekend hoe hoog de ziekte-uitkering is, is aangepast. "De uitkering was altijd berekend op de wedde van de laatste dag, maar dat is afgeschaft. Vanaf 1 januari wordt de ziekte-uitkering berekend op de wedde van de laatste twaalf maanden. Dan zijn zulke praktijken niet meer mogelijk", besluit De Block.

Kris Vandepaer, directeur van de gerechtelijke politie:

Meest gelezen