België verliest enkele hectaren grond aan Nederland

België verliest een stukje grond aan Nederland. Het gaat om een schiereilandje van enkele hectaren in de Maas, tussen Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en Wallonië. De gouverneurs van Luik en Nederlands Limburg hebben daarover een memorandum ondertekend.
De Maas vormt de grens tussen Nederland en België.

Vanuit ons land was het stukje grond niet meer te bereiken. Dat gaf soms problemen met mensen die er overlast veroorzaakten, zonder dat de politie er iets aan kon doen. Daarom werd afgesproken het over te hevelen naar Nederland.

Eigenlijk klopte de grens niet meer omdat de loop van de Maas, die hier erg kronkelt, gewijzigd is door de jaren heen. De huidige grens bij Wezet (België), Eijsden-Margraten (Nederland) en Maastricht (Nederland) werd in 1843 vastgelegd en volgt de loop van de Maas. In 1961 werd echter beslist om de bochtige rivier recht te trekken voor de scheepvaart. Daardoor ontstonden er enclaves en kwamen stukken Belgisch grondgebied in Nederland te liggen en andersom. Deze stukken grond zijn dus niet bereikbaar over het eigen grondgebied.

Dat wordt nu gecorrigeerd zodat de landsgrens weer gewoon in het midden van de Maas komt te liggen. Het resultaat is wel dat België enkele hectaren kleiner zal worden. België krijgt 3,09 hectare Nederlands grondgebied, Nederland krijgt 16,37 hectare Belgisch grondgebied.

De gouverneurs van Nederlands Limburg en van Luik hebben vandaag een memorandum ondertekend om de situatie recht te trekken. Een Koninklijke grenscommissie zal nu een voorstel doen voor een nieuw grensverdrag, dat door de ministers van Buitenlandse Zaken moet worden ondertekend. Daarna moeten de beide parlementen het verdrag goedkeuren.

Eerst zijn echter afspraken nodig op het vlak van natuurbescherming, ruimtelijke ordening en waterbeheer.
 

Het schiereilandje aan de grens tussen Wezet en Eijsden

Meest gelezen