Opnieuw waardevol bos bedreigd in Limburg?

In Bocholt, in het noorden van de provincie Limburg, is 122 hectare bos bedreigd. Er zijn plannen voor zandwinning op de terreinen van de voormalige kruitfabriek PRB in Kaulille. "Niet alleen een waardevol bos, maar bovendien is de grond ook verontreinigd", klaagt Groen aan in Het Belang van Limburg. "Er is nog helemaal geen beslissing genomen", reageert bevoegd minister Joke Schauvliege.

Het consortium Zandbron wil vanaf 2018 in Kaulille, een deelgemeente van Bocholt, bijna 200 hectare afgraven voor zandwinning, deels op de voormalige terreinen van de failliete munitiefabriek PRB. Daarvoor zou 122 hectare bos moeten verdwijnen. "Dat zijn 240 voetbalterreinen, tien keer wat moest wijken voor Essers", klaagt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) aan in de krant.

"Het is niet alleen een gigantische oppervlakte, een waardevol bos, maar bovendien is een groot deel van het terrein ook vervuild door de activiteiten van de buskruitfabriek", licht Danen toe bij VRT Nieuws. "Het is nooit echt fatsoenlijk onderzocht wat daar precies aan de hand is. Ik maak mij daar echt zorgen over en ga de minister daarover ook ondervragen."

Minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat er nog helemaal niets beslist is. "Het is inderdaad waardevol gebied, maar er is bij mijn diensten nog geen dossier bekend en er is ook nog geen enkele beslissing genomen. Ik denk dat het bijzonder voorbarig is om allerlei conclusies te formuleren die er nog niet zijn", zei ze in "De ochtend" op Radio 1.

Op dit moment loopt het openbaar onderzoek over het plan-milieueffectenrapport (plan-MER).

"Geen compensatie? Dat klopt niet"

Het projectteam zou vanaf 2018 van start willen gaan. De zandwinning zou tientallen jaren duren en zolang die winning duurt, moet er geen bos gecompenseerd worden, klaagt Groen aan. Parlementslid Danen heeft het in Het Belang van Limburg over een "uitzonderingsmaatregel" die minister Schauvliege vorige zomer goedgekeurd zou hebben voor zandontginners. Normaal gezien moet elke ontbossing van meer dan 3 hectare elders in natura gecompenseerd worden met de aanplanting van nieuwe bomen. "Maar ontginners krijgen de mogelijkheid op eigen terreinen te compenseren nadat het ontginnen is afgerond", zegt hij.

Minister Schauvliege spreekt deze bewering tegen. "Dergelijke firma's voor zandwinning krijgen geen compensatie. Iedereen die een vergunning krijgt om een bos te kappen, moet compensatie inbouwen. De maatregel is zelfs verstrengd. Als het gaat om waardevol bos, is het compensatiefactor maal 2 of 3 en moet er dus méér bos aangeplant worden dan er verdwijnt."

Meest gelezen