Rector De Schepper tegen toelatingsproeven

Rector Luc De Schepper van de Universiteit Hasselt is tegen algemene oriënterings- of toelatingsproeven voor de hogeschool en de universiteit. Volgens hem bewijzen allerlei onderzoeken in binnen- en buitenland dat dergelijke proeven niet werken.

In de eerste plaats zijn de toelatingsproeven totaal onbetrouwbaar", stelt De Schepper. "Het is een momentopname van de parate kennis, waarbij belangrijke parameters als doorzettingsvermogen of ambitie niet worden getest. Een gokspel. Het gevolg is dat veel jongeren die bekwaam zijn, worden tegengehouden en anderen die wel voor de proef slagen nadien toch afhaken."

Omdat de minister het resultaat van de toelatingsproef niet bindend wil maken, denken we dat bemiddelde ouders hun kinderen toch zullen inschrijven, ook al zijn ze gebuisd voor de proef. Maar minder rijke ouders zullen dat risico niet willen nemen. Daardoor alleen al krijg je een totale scheeftrekking.

Overbodig

De rector vindt de proeven totaal overbodig. "Cijfers tonen aan dat de helft van de studenten niet slaagt in het eerste jaar universiteit. Maar 80 procent van hen heeft binnen vijf jaar toch een diploma van de universiteit of hogeschool. Van alle OESO-landen ligt de gemiddelde leeftijd van jongeren met een hoger diploma het laagst in ons land. Wat is dan het probleem?"

Anderzijds zijn er nu al veel te weinig universitairen in ons land, vindt De Schepper. "Vergeleken met andere OESO-landen, toch onze economische concurrenten, hinken we wel achterop wat het aantal universitairen betreft. Met deze proeven gaan we de deur nog meer dichtmetselen. Het gevolg is dat er straks in bijvoorbeeld Tanzania meer universitairen rondlopen dan hier. Willen we daar naartoe?"

De rector is al met zijn bevindingen naar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gestapt, maar die wil vooralsnog het regeerakkoord uitvoeren, waarin staat dat er oriënterings- of toelatingsproeven moeten komen.

Meest gelezen