Neanderthalers herleven op archeologische site in Lanaken

In Veldwezelt, een deelgemeente van Lanaken, heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een archeologische site geopend. De toeristische ontsluiting van deze geschiedkundige leemgroeve, die referenties bevat uit de tijd van de neanderthalers, heeft 1,2 miljoen euro gekost. Na de opendeurdag, die zondag plaatsvindt, zal de site alleen met een gids en in groep kunnen bezocht worden.
Minister-president Bourgeois opent de archeologische site.

De historische waarde van de site is vervat in drie lemen wanden, waarvan de laagjes een beeld scheppen over de diverse periodes in de geschiedenis. Op het pad, dat de bezoekers 60 meter naar beneden loodst, zijn markeringen aangebracht. Elke 15 cm staat voor een periode van 500 jaar. Op die manier wordt de reis in de tijd gereconstrueerd.

Na 14 meter op het pad, of 46.000 jaar geleden, duiken de sporen van de neanderthalers op. Ze leefden in deze streek met enkele duizenden. Op de archeologische site zijn werktuigen teruggevonden, silex-stenen, botten van mammoeten, neushoorns en zelfs poolvossen. De oudste sporen van de neanderthalers gaan 140.000 jaar terug in de tijd. De expo gaat nog een stapje verder. Aan het einde van het pad, zo'n 200.000 jaar geleden, wordt verteld over de eerste sporen van de moderne mens, die in Afrika zijn teruggevonden.

De site kon dankzij subsidies van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheden gevrijwaard blijven en is nu dus toeristisch ontsloten. De gemeente Lanaken is eigenaar van de site. Wie na de opendeurdag van zondag een bezoek wil brengen, dient dit te doen in groepsverband en onder begeleiding van een gids.

Meest gelezen