Belgische grensgemeenten ongerust over schaliegas

De burgemeesters in Noord-Limburg en de Maaskant maken zich zorgen over het onderzoek van de Nederlandse regering om schaliegas te winnen vlak bij de grens met Belgiƫ. De burgemeesters van Kinrooi, Maasmechelen en Maaseik willen het onderzoek afwachten, maar zijn toch ongerust.
De toegepaste techniek voor de winning van schaliegas heet "fracking".

Schaliegas zit opgeslagen in harde kleilagen tussen 1.000 en 5.000 meter diep. Het kan enkel gewonnen worden door "fracking", waarbij een mengsel van water, zand en chemische stoffen onder zeer hoge druk in de grond gepompt wordt. De grondlagen barsten open en daardoor komt het gas vrij.

In de VS heeft de techniek een slechte reputatie. Tegenstanders vrezen vooral bodemverontreiniging en aardbevingen, voorstanders zien het als hƩt antwoord op de energie/olieproblemen van de 21e eeuw.

Burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen wil eerst en vooral meer informatie. "Ik denk dat er op dit ogenblik te weinig zicht is op de voor- en nadelen van het hele verhaal. We zullen vanuit Maasmechelen heel duidelijk moeten kijken wat de negatieve invloeden zijn op ons landschap, omdat daarover toch wel wat tegenstrijdige informatie bestaat", legt Terwingen uit. Burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel ziet de winning van schaliegas dan weer absoluut niet zitten.

In Nederland zelf ligt de winning van schaliegas ook onder vuur. daar wordt regelmatig verwezen naar Groningen waar gas uit zandlagen wordt gehaald. De gemeente heeft regelmatig te kampen met aardschokken, wellicht te wijten aan de boringen.

Meest gelezen