Incidentloos nationaal defilé onder verhoogde veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsdiensten in Brussel hebben een bijzonder drukke dag beleefd op 21 juli. Net zoals het Te Deum vanmorgen is ook het nationaal defilé in de namiddag weliswaar onder verhoogde veiligheidsmaatregelen, maar zonder noemenswaardige incidenten verlopen.
Nicolas Maeterlinck

Ondanks de verhoogde veiligheidsmaatregelen waren zo'n 60.000 mensen naar Brussel afgezakt. In de buurt van het defilé aan het Paleizenplan was het vrij druk, maar volgens politiecommissaris Christian De Coninck waren alle nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. "We hebben vroeger al straten geblokkeerd met personenwagens. Met Nice in het achterhoofd is dat niet meer voldoende, dus hebben we aan het leger vrachtwagens gevraagd om het parcours te beveiligen."

Die beveiliging was strikt en deed wat denken aan de veiligheidsmaatregelen ten tijde van het bezoek van VS-president Barack Obama aan ons land enige tijd terug. Mensen werden gefouilleerd, moesten hun zakken openen, er zaten scherpschutters op de daken en her en der stonden politieagenten en soldaten die een oogje in het zeil hielden.

Die maatregelen blijken hun vruchten te hebben afgeworpen. Het nationaal defilé is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens het defilé werd onder meer hulde gebracht aan de hulpdiensten die na de aanslagen van 22 maart slachtoffers hebben geholpen. Wegens de hitte moest de Civiele Bescherming wel zakjes water uitdelen aan het publiek.

De politie had de mensen op voorhand aangemoedigd om naar Brussel te komen. "Het is goed weer en er zijn veel activiteiten. Probeer wel een ding te respecteren: als wij iets vragen als politiedienst, luister gewoon naar ons", zei politiewoordvoerster Ilse Van de Keere vanmorgen. De politie riep dan ook op om niet met rugzakken en tassen naar de hoofdstad te komen. "Dat kan tot files leiden want mij moeten onze controles grondig uitvoeren", zo waarschuwde Van de Keere.

Een groot aantal van de 60.000 toeschouwers voor het defilé zakte daarna af naar het Warandepark, waar er een volksfeest was en randanimatie.Het volksfeest werd afgesloten met het traditionele vuurwerk.

Streng bewaakt Te Deum

Koning Filip en koningin Mathilde hebben samen met hun vier kinderen het Te Deum bijgewoond. Het was de eerste keer dat aartsbisschop Jozef De Kesel de viering leidde. Rond de kerk waren de veiligheidsmaatregelen enorm streng, waardoor het publiek enigszins wegbleef. Zo'n 500 mensen stonden buiten om het koningspaar na afloop van de viering te begroeten. De koning en de koningin namen uitgebreid de tijd om samen met hun kinderen het volk te begroeten en te bedanken voor hun aanwezigheid. Ter vergelijking: in 2015 waren er nog zo'n 1.500 toeschouwers.

Naast het koningspaar waren nog heel wat prominenten aanwezig. Onder meer premier Charles Michel (MR), vicepremier Kris Peeters (CD&V), vicepremier Didier Reynders (MR) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woonden het Te Deum bij. Net zoals vorig jaar was Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, een opgemerkte gast.

Opvallend dit jaar is dat er maar weinig leden van de koninklijke familie meevieren. Prinses Astrid bijvoorbeeld komt niet naar het defilé vanmiddag en lijkt zo het voorbeeld van haar ouders te volgen, die ook al enkele jaren niet meer komen. Prins Laurent komt alleen, en heeft zijn vrouw en kinderen thuisgelaten.

Programma 21 juli

  • Te Deum - 10 uur - Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal
  • Feest in de Warande - vanaf 10 uur - Warandepark/Regentschapsstraat en omgeving
  • Militair en burgerlijk defilé - 16 uur - Paleizenplein
  • Vuurwerk - 23 uur - Paleizenplein

Meest gelezen