Brussel verbiedt plastic zakjes, Vlaanderen talmt

Vanaf 1 september 2017 mogen winkeliers in Brussel hun klanten niet langer gratis plastic zakjes aan de kassa aanbieden. Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH). Ook in Wallonië staat een dergelijk verbod op stapel. Vlaanderen heeft nog geen definitieve beslissing genomen.

Wie in Brussel boodschappen doet, kan vanaf 1 september volgend jaar niet langer rekenen op gratis plastic zakjes aan de kassa. Vanaf die datum verbiedt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de verspreiding van de kleinoden, zo meldt minister Fremault op haar website.

Precies een jaar later treedt ook een verbod in werking op het gebruik van zogenoemde flodderzakjes. Dat zijn de (vaak) transparante zakjes die supermarkten in de winkel zelf aanbieden om groenten en fruit in te pakken.

Met deze maatregelen geeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevolg aan een Europese richtlijn die het gebruik van plastic fors wil inperken. Zo wil Europa dat lidstaten het aantal gebruikte plastic zakjes tegen 2019 beperken tot 90 per inwoner per jaar. In 2025 mogen het er niet meer dan 40 per jaar zijn.

Ook Wallonië voert een verbod op plastic zakjes in. Daar verdwijnen ze al vanaf 1 december 2016 uit de winkels. Op 1 maart 2017 volgen de flodderzakjes.

Quid Vlaanderen?

In Vlaanderen is een verbod vooralsnog niet aan de orde. Vorige maand liet Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in het Vlaams Parlement wel verstaan dat ze een verbod niet ongenegen is, maar een concrete datum naar voren schuiven deed ze niet. Bovendien wil ze zo'n verbod samen met de andere gewesten in ons land regelen. "We zijn bereid naar een verbod te gaan", zei ze toen. "Ik vind dat dit op Belgisch niveau moet worden aangepakt." Vandaag wil Schauvliege niet op de kwestie reageren.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is geen voorstander van een totaalverbod, maar begrijpt naar eigen zeggen wel dat de consumptie van plastic moet worden beperkt. De organisatie pleit voor biologisch afbreekbare zakjes of herbruikbare draagtassen. Volgens het NSZ is deze omschakeling voor winkeliers alleen haalbaar als de overheid hen hierin financieel steunt.

Meest gelezen