Japanse toeristen in Brussel: rond de Grote Markt, en niet verder

De schrik bij de Japanners zit er goed in, na de aanslagen in Brussel. Het aantal toeristen uit Japan is sowieso drastisch gedaald. De weinigen die toch komen, moeten tijdens hun vrije tijd in de "veilige buurt" van de Grote Markt blijven. Dat blijkt uit een richtlijn die een van de belangrijkste Japanse touroperators heeft rondgestuurd.

De lentemaanden zijn traditioneel het hoogtepunt voor wat betreft het toerisme vanuit Japan in onze hoofdstad. De aanslagen van 22 maart zijn echter een aderlating: er komen nog amper toeristen uit het land van de rijzende zon.

De weinige groepen die toch komen, worden - uit veiligheidsoverwegingen - beperkt in hun bewegingsvrijheid. Een grote touroperator heeft namelijk een kaartje van het Brusselse stadscentrum rondgestuurd waarop enkel het directe gebied rond de Grote Markt is aangeduid.

Enkel in dat (kleine) gebied mogen de Japanners zonder hun gids komen tijdens hun vrije tijd. Willen ze shoppen in de winkels op andere plaatsen, dan moet er altijd een gids of een reisbegeleider mee. Het Beursplein of Manneken Pis zijn bijvoorbeeld kennelijk niet veilig genoeg.

"Men wil in Japan geen enkel risico nemen. We worden als gids verwacht alles met de reisleider te evalueren en we moeten ons strikt houden aan de richtlijn over de vrije tijd", zegt Kristien Van Horebeek aan VRT Nieuws. Zij gidst al enkele jaren Japanse reizigersgroepen rond in België.

"Dit is een ramp"

De situatie is "dramatisch", klaagt Van Horebeek. "Voor al onze gidsen is dit normaal een topperiode en werken we van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Ik verdien daar een belangrijk stuk van mijn inkomen. Nu valt dat allemaal in duigen. Tot nu toe is alles geannuleerd en groepjes die de volgende weken wel naar België komen, beslissen soms om Brussel niet te bezoeken."

Van Horebeek werkt naast haar gidswerk ook in een chocoladewinkel aan de Grote Markt in Brussel. "We draaien nu dagen met een omzet van amper 200 euro. Dat is veel te weinig om personeel, huur en andere onkosten te betalen. Bovendien is er al sinds de aanslagen in Parijs een terugval. Alle winkeliers hier klagen, want zelfs gewone Brusselaars vinden de weg niet meer naar het centrum. Dit hebben we nog nooit meegemaakt."

Een eventueel lichtpuntje is dat de luchtvaartmaatschappij ANA vanaf 11 april de rechtstreekse verbinding tussen Japan en Zaventem herneemt na de terreuraanslagen van 22 maart. "April en mei zijn sowieso een ramp. Ik hoop dat het zich nog herpakt voor de zomertours en in het najaar", verzucht Van Horebeek. 

Meest gelezen