Meer dan duizend plaatsen te kort in Nederlandstalige basisscholen Brussel

Meer dan duizend kinderen kunnen dit schooljaar niet terecht in een Nederlandstalige basisschool in Brussel, als de trend van vorig jaar wordt toegepast op de cijfers van dit jaar. Dat zegt Walentina Cools, voorzitter van het Lokaal overlegplatform basisonderwijs Brussel.

Door de demografische evolutie en de aantrekkingskracht van het Nederlandstalig onderwijs, staan de kleuterklassen en de lagere school in de hoofdstad de laatste jaren sterk onder druk. Op de site www.inschrijveninbrussel.be waren er dit jaar in totaal 5.133 aanmeldingen voor slechts 3.082 vrije plaatsen. 2.331 kinderen konden beginnen in de school van hun keuze, 2.802 dus niet.

"De komende weken krijgen we een carrousel met de plaatsen die alsnog vrijkomen", zegt Cools. Pas tegen eind september is er dan meer duidelijkheid over de cijfers.

Vorig schooljaar kwamen zes op de tien leerlingen die niet naar hun school van keuze konden, alsnog terecht in het Nederlandstalig onderwijs, in Vlaanderen of in Brussel. Van de anderen wordt vermoed dat ze naar het Franstalig onderwijs trokken, maar die cijfers kunnen nog niet gematcht worden. Als die trend zich voortzet, moeten dit jaar 1.121 (40 procent van 2.802) kinderen die in het Nederlands naar school willen, elders hun heil zoeken.

Aangezien de Vlaamse en Franstalige ministers van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Joelle Milquet (CDH) hebben afgesproken om hun gegevens te delen, zou vanaf oktober ook moeten duidelijk zijn of deze kinderen daadwerkelijk ingeschreven worden op een school van de Franstalige gemeenschap.

Volgens Brussels minister Guy Vanhengel, bevoegd voor Onderwijs, zijn er in het basisonderwijs 1.500 plaatsen bijgekomen in vergelijking met vorig jaar. Hij verwijst naar de nieuwe basisschool Iris in Ukkel, die nu 58 inschrijvingen telt en op termijn moet doorgroeien naar een school van 240 leerlingen, en het nieuwe gebouw van de gemeentelijke lagere school voor buitengewoon onderwijs Magnolia (80 leerlingen) in Anderlecht. Walentina Cools zegt dat er sinds maart 270 plaatsen zijn bijgekomen.

Bij zijn bezoek aan twee Brusselse scholen op de eerste schooldag benadrukte Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat Vlaanderen op het vlak van bijkomende capaciteitsuitbreiding met 7 miljoen euro op een totaal van 35 miljoen in verhouding meer investeert in Brussel.

Meest gelezen