Congolese gynaecoloog Mukwege roept bevolking op zich te organiseren tegen geweld

De bekende Congolese gynaecoloog Denis Mukwege heeft in Brussel de Congolese bevolking opgeroepen om zelf te proberen de cyclus van - vooral seksueel - geweld te doorbreken. "De verantwoordelijkheid (om de situatie te veranderen) moet ook kunnen liggen bij de basis, als de top niets doet", zei Mukwege tijdens een persconferentie.

De persconferentie vond enkele uren voor de Belgische avant-première van de film plaats die documentairemaker Thierry Michel en journaliste Colette Braeckman over Mukwege gemaakt hebben.

De documentaire, met als titel "L'Homme qui répare les femmes. La Colère d'Hippocrate", toont "een volk dat rechtop staat", aldus Braeckman. Ze verwierp elk "miserabilisme", ondanks al het lijden dat de bevolking in het oosten van het land al decennia moet ondergaan. In de film staat het werk van Mukwege (de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld nvdr.) en de getuigenissen van zijn patiënten - vrouwen, maar ook kinderen - centraal.

Gewone bevolking versus top

"Die basis moet zich kunnen organiseren om de onschuldigen te beschermen", meent Mukwege. Hij werd al verschillende keren bekroond, onder meer met de Sacharovprijs voor vrijheid van denken, in oktober vorig jaar. Mukwege omschrijft zijn land als een land dat bestaat uit twee tegengestelde polen: de gewone bevolking, en de top die zich verrijkt en waarvan "de doelen tegengesteld zijn aan die van de basis".

"In elke verkrachte vrouw zie ik mijn vrouw, in elke verkrachte moeder mijn eigen moeder en in elk verkracht kind mijn eigen kinderen", zei de gynaecoloog toen hij vorig jaar in Straatsburg de Sacharovprijs kreeg van het Europees Parlement. Volgens regisseur Thierry Michel zijn verkrachtingen "oorlogswapens" in Congo. De documentaire hekelt de straffeloosheid van de daders, militairen of ex-rebellen, die soms belangrijke functies bekleden.

Meest gelezen