Supporterssjalen breien voor Pussy Riot

zo 17/02/2013 - 16:46 Actievoerders van Amnesty International en de Brusselse vereniging Tricot Trottoir hebben vanmiddag een brei-actie gehouden op het Brusselse Albertinaplein. Ze breiden er supporterssjaals om hun steun te betuigen aan de drie leden van de Russische punkgroep Pussy Riot, die veroordeeld zijn voor hun protest tegen de Russische president Vladimir Poetin.
AP

De drie vrouwen zongen op 21 februari 2012 een protestlied in een orthodoxe kerk, en werden daarvoor veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Eén van de drie werd in beroep voorwaardelijk vrijgesproken, maar de twee anderen verblijven nog steeds in een strafkamp.

"Wij eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de meisjes", zei Lore Van Welden van Amnesty International. "De leden van Pussy Riot zijn overduidelijk gewetensgevangenen, die in de cel zitten omdat ze op een vreedzame manier hun mening geuit hebben, zonder geweld te gebruiken of op te roepen tot geweld."

Symbool

Het lot van de drie Pussy Riot-leden is voor Amnesty ook een symbool voor de situatie onder het Poetin-regime in Rusland.

"Met hun veroordeling heeft het regime duidelijk gemaakt dat kritiek niet getolereerd wordt. Ook heel wat advocaten, journalisten en opposanten voelen de druk. Daarom is de constante internationale aandacht ook zo belangrijk. Het laat de dames van Pussy Riot duidelijk voelen dat ze wel gesteund worden, en is een waarschuwing aan het regime dat het niet zomaar kan doen wat het wil", zo zei Van Welden.


eerder verschenen: