Oosterweeldossier

 • De Wever: "Verzoening tussen leefbaarheid en mobiliteit" Auteur: Jos De Greef

  De Wever: "Verzoening tussen leefbaarheid en mobiliteit" Auteur: Jos De Greef

  wo 15/03/2017 - 19:57 Jos De Greef
  De Antwerpse burgemeester Bart De Wever is erg in zijn nopjes over het akkoord dat vanochtend gesloten is tussen de Vlaamse regering en de actiegroepen over de ontsluiting van de Antwerpse ring. Na 21 jaar is er eindelijk een compromis gesloten om "het kloppende hart van de Vlaamse economie" te ontsluiten, zegt hij.
 • Oosterweel-actiegroepen blijven bestaan, ook na akkoord Auteur: Jos De Greef

  VRT

  Oosterweel-actiegroepen blijven bestaan, ook na akkoord Auteur: Jos De Greef

  wo 15/03/2017 - 14:38 Jos De Greef
  De drie groepen die jarenlang actie hebben gevoerd in het Oosterweel-dossier zullen ook na het akkoord met de Vlaamse regering blijven bestaan. Dat hebben Ringland, stRaten-generaal en Ademloos bekendgemaakt. De Vlaamse regering wil overigens dat die actiegroepen betrokken blijven bij het project.
 • "Historisch compromis" in Oosterweeldossier: schop gaat dit najaar al in de grond Auteur: Zico Saerens

  "Historisch compromis" in Oosterweeldossier: schop gaat dit najaar al in de grond Auteur: Zico Saerens

  wo 15/03/2017 - 11:41 Zico Saerens
  De Vlaamse regering en de actiegroepen hebben eindelijk een akkoord bereikt rond de Oosterweelverbinding. Dat hebben alle partijen bevestigd op een persconferentie. De schop zou dit najaar al in de grond gaan. "Na twintig jaar stoppen we met discussiëren en procederen, maar gaan we investeren."
 • Grote doorbraak in Oosterweeldossier: Vlaamse regering en actiegroepen bereiken akkoord Auteur: Zico Saerens

  Belga

  Grote doorbraak in Oosterweeldossier: Vlaamse regering en actiegroepen bereiken akkoord Auteur: Zico Saerens

  wo 15/03/2017 - 07:08 Zico Saerens
  De Vlaamse regering en de actiegroepen hebben een "historisch compromis" bereikt in het Oosterweeldossier in Antwerpen. De details zijn nog niet bekend, maar worden wellicht vandaag wel al voorgesteld. Met het akkoord zullen de werken wellicht snel kunnen starten.
 • Actiegroepen kunnen referendum over Oosterweel afdwingen Auteur: Belga

  Belga

  Actiegroepen kunnen referendum over Oosterweel afdwingen Auteur: Belga

  wo 08/03/2017 - 22:02 Belga
  De Antwerpse actiegroepen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal hebben naar eigen zeggen al 75.505 handtekeningen verzameld om een eventuele volksraadpleging af te dwingen rond de Oosterweelverbinding. Dat is gebleken tijdens een bijeenkomst met de achterban van de organisaties. De actiegroepen deden daar ook hun voorstel tot compromis in detail uit de doeken, in afwachting van verder overleg met de overkappingsintendant en de Vlaamse overheid.
 • "Nu gevolgen voor Oosterweelverbinding bekijken" Auteur: Belga

  "Nu gevolgen voor Oosterweelverbinding bekijken" Auteur: Belga

  ma 27/02/2017 - 16:14 Belga
  De Antwerpse actiegroepen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal reageren tevreden op de eerste analyse van het zogenoemde radicaal haventracé dat de sleutel kan zijn voor een compromis in het Oosterweeldossier. Een volgende stap moet nu volgens de actiegroepen zijn dat de gevolgen voor de geplande Oosterweelverbinding zelf worden bekeken.
 • Intendant Oosterweel: "Radicaal haventracé werkt" Auteur: Frank Segers

  Intendant Oosterweel: "Radicaal haventracé werkt" Auteur: Frank Segers

  ma 27/02/2017 - 15:48 Update: ma 27/02/2017 - 17:49 Frank Segers
  Verkennende analyses hebben aangetoond dat het radicaal haventracé een oplossing kan bieden voor de verkeersproblemen in en rond Antwerpen. Dat zegt intendant Alexander D'Hooghe, na overleg met de actiegroepen en de administratie. Minister van Verkeer Weyts reageert positief.
 • Actiegroepen zien compromis in "Oosterweel light met radicaal haventracé" Auteur: Belga

  Belga

  Actiegroepen zien compromis in "Oosterweel light met radicaal haventracé" Auteur: Belga

  wo 22/02/2017 - 13:04 Belga
  De Antwerpse actiegroepen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal zijn bereid om zich achter een afgeslankte Oosterweelverbinding te scharen in combinatie met een noordelijk haventracé voor doorgaand verkeer van en naar het Waasland. Het gaat om een verdere uitwerking van het voorstel tot compromis tussen actiegroepen en de Vlaamse overheid dat overkappingsintendant Alexander D'Hooghe onlangs op tafel legde. "Dit is een kans op een doorbraak", klinkt het in koor.
 • Intendant legt compromisvoorstel Oosterweel op tafel Auteur: Luc De Roy

  Intendant legt compromisvoorstel Oosterweel op tafel Auteur: Luc De Roy

  di 07/02/2017 - 11:42 Luc De Roy
  De intendant voor de overkapping van de Antwerpse ring Alexander D'Hooghe heeft onlangs een voorstel tot compromis over de Oosterweelverbinding op tafel gelegd waarin het lokaal, stedelijk én doorgaand verkeer gescheiden worden. De actiegroep zegt dat het voorbarig is om al over een compromis te spreken en vraagt om eerst nog de verschillende mogelijke scenario's door te rekenen.
 • Weyts: "Van nul beginnen in Oosterweeldossier" Auteur: Jos De Greef

  Belga

  Weyts: "Van nul beginnen in Oosterweeldossier" Auteur: Jos De Greef

  wo 18/01/2017 - 19:36 Jos De Greef
  Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) waarschuwt dat het hele dossier rond de Oosterweelverbinding op de helling komt te staan als de Raad van State het negatieve advies van de auditeur volgt. Voor Weyts blijft het Oosterweeltracé wel het uitgangspunt.
 • StratenGeneraal voorzichtig positief: "Contouren van genoegdoening" Auteur: Pieterjan Huyghebaert, Rik Arnoudt

  Reporters

  StratenGeneraal voorzichtig positief: "Contouren van genoegdoening" Auteur: Pieterjan Huyghebaert, Rik Arnoudt

  di 17/01/2017 - 09:26 Update: di 17/01/2017 - 15:49 Pieterjan Huyghebaert, Rik Arnoudt
  Actiegroep StratenGeneraal reageert voorzichtig positief op de de adviezen van de auditeurs van Raad van State die een bom leggen onder het Oosterweelproject. "We krijgen de contouren van juridische genoegdoening", klinkt het. Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) is niet verrast door de adviezen. Ringland reageert dan weer genuanceerd.
 • Weyts bezorgd over toekomst Oosterweel: "Moeten ons voorbereiden op het slechtste" Auteur: Pieterjan Huyghebaert, Rik Arnoudt

  Belga

  Weyts bezorgd over toekomst Oosterweel: "Moeten ons voorbereiden op het slechtste" Auteur: Pieterjan Huyghebaert, Rik Arnoudt

  di 17/01/2017 - 08:59 Update: di 17/01/2017 - 15:44 Pieterjan Huyghebaert, Rik Arnoudt
  Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is bezorgd over de toekomst van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. "We moeten ons voorbereiden op het slechtste", zegt hij nadat twee adviezen van de auditeurs bij de Raad van State (RvS) een bom onder de bouw gelegd hebben. Ook minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert verontrust. De RvS moet wel nog een uitspraak ten gronde doen.
 • Ook op Linkeroever dreigt uitstel voor Oosterweel Auteur: Frank Segers

  Belga

  Ook op Linkeroever dreigt uitstel voor Oosterweel Auteur: Frank Segers

  do 12/01/2017 - 09:34 Frank Segers
  De aanvang van de werken aan de Oosterweelverbinding op de Antwerpse Linkeroever dreigt vertraging op te lopen omdat de meerderheid van Groen en CD&V in de gemeenteraad van Zwijndrecht weigert haar goedkeuring te geven voor aanpassingen aan lokale wegen. Daardoor komt de hele bouwaanvraag voor Linkeroever in gevaar.
 • Oosterweelproject loopt nog maar eens vertraging op Auteur: Belga, Dominique Fiers

  Belga

  Oosterweelproject loopt nog maar eens vertraging op Auteur: Belga, Dominique Fiers

  wo 11/01/2017 - 12:02 Belga, Dominique Fiers
  De bouw van de Oosterweelverbinding krijgt opnieuw te kampen met uitstel. Dat schrijft De Standaard die documenten van de Vlaamse regering daarover heeft ingekeken. De vertraging is het gevolg van de omslachtige procedures waardoor de werkzaamheden op Rechteroever naar verwachting pas ergens midden volgend jaar zullen kunnen starten. De bouwaanvraag voor Linkeroever is wel al ingediend. Daar wordt dit najaar nog de eerste spade in de grond gestoken.
 • "Niet 20.000, maar 100.000 auto's minder om verkeersinfarct te voorkomen" Auteur: Pieterjan Huyghebaert

  Belga

  "Niet 20.000, maar 100.000 auto's minder om verkeersinfarct te voorkomen" Auteur: Pieterjan Huyghebaert

  di 10/01/2017 - 13:10 Pieterjan Huyghebaert
  Mobiliteitsorganisatie VAB vreest dat er niet 20.000, maar eerder 100.000 auto's minder moeten rijden tijdens de spits in en rond Antwerpen om dit najaar een verkeersinfarct te voorkomen. "Een op de drie autoverplaatsingen in de spits moet verdwijnen", zegt Maarten Matienko van VAB.
 • 25.000 voertuigen wegtoveren uit de avondspits in Antwerpen: is dat haalbaar? Auteur: Alexander Verstraete

  Belga

  25.000 voertuigen wegtoveren uit de avondspits in Antwerpen: is dat haalbaar? Auteur: Alexander Verstraete

  di 10/01/2017 - 12:37 Alexander Verstraete
  Een rapport van de Vlaamse regering stelt dat voor het einde van het jaar tot 25.000 voertuigen uit de avondspits in Antwerpen moeten verdwijnen om een verkeersinfarct tijdens de bouw van Oosterweel te vermijden. Is dat een haalbare kaart?
 • Tienduizenden auto’s moeten van de weg tijdens Oosterweel-werken Auteur: Denny Baert

  Belga

  Tienduizenden auto’s moeten van de weg tijdens Oosterweel-werken Auteur: Denny Baert

  di 10/01/2017 - 07:44 Update: di 10/01/2017 - 08:37 Denny Baert
  Om een verkeersinfarct in en rond Antwerpen te vermijden tijdens de bouw van de Oosterweelverbinding, moeten er zeker 20.000 tot 25.000 voertuigen weg uit de avondspits. Dat staat in een rapport van de Vlaamse regering dat de krant De Tijd kon inkijken. Het zal een hele opgave worden om de komende 7 jaren 1 op de 6 voertuigen te weren uit het verkeer in en rond Antwerpen.