"Geen aanwijzing voor verhoogd risico"

De resultaten over het onderzoek naar een verhoogd risico op leukemie bij kinderen die in de buurt van de nucleaire site Mol-Dessel wonen, moeten sterk genuanceerd worden. Dat zegt de burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA) in "De afspraak". Het aantal leukemie-gevallen in de streek is niet hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Het onderzoek waarvan sprake is, werd in 2012 afgerond, maar is pas onlangs gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. In de jaren 2002-2008 zijn er drie gevallen van leukemie vastgesteld in een straal van 15 kilometer rond de nucleaire site, maar dat is niet meer dan in andere Vlaamse gemeenten, zegt Van Dijck. Voor sommige soorten kanker, onder ander leukemie, liggen de cijfers van Mol-Dessel zelfs lager dan het Vlaamse gemiddelde.

"Wij communiceren al sinds 1998 zeer intens met de lokale bevolking over alles wat het nucleaire betreft. Ook over deze studie is er in 2012 heel duidelijk gecommuniceerd. Sommige inwoners zijn wel ongerust, maar ik heb vandaag geen enkele vraag van hen gekregen", zegt Van Dijck.

In de studie is er een correlatie (een samen voorkomen) tussen woonplaats en aantal gevallen van kinderkanker, maar dat wil niet zeggen dat er een oorzakelijk verband, dat de nucleaire site de kankers veroorzaakt. De toename van het aantal gevallen van leukemie kan ook andere oorzaken hebben.

"De gemeente is intussen met een eigen project gestart, waarbij 300 kinderen uit de gemeenten Mol, Dessel en Retie van hun geboorte tot hun volwassen zijn opgevolgd zullen worden", zegt Van Dijck. "Tot nu toe is er geen enkele aanwijzing van een verhoogd risico op kanker vastgesteld."

Meest gelezen