Kinderen hebben tot drie keer vaker leukemie in Mol-Dessel

Kinderen die in een straal van vijftien kilometer rond de nucleaire site van Mol-Dessel leven, hebben twee tot drie keer vaker leukemie dan leeftijdsgenoten elders in het land. Dat blijkt uit epidemiologisch onderzoek, schrijft De Morgen. In absolute cijfers gaat het evenwel "om niet meer dan een handvol kinderen".
Archieffoto

Op de nucleaire site van Mol-Dessel wordt al jaren nucleair materiaal gemaakt, verwerkt en opgeslagen als afval.Ā Na een Duits onderzoek dat een significante verhoging van het aantal kankers bij jonge kinderen rond een nucleaire site aantoonde, kwam er ook in BelgiĆ« een onderzoek naar de sites in ons land.

Gedetailleerde resultaten van dat epidemiologisch onderzoek tonen nu aan dat kinderen die in een straal van vijftien kilometer rond de site van Mol-Dessel leven twee tot drie keer meer leukemie hebben dan leeftijdsgenootjes elders.

"Bovendien is er een verband gevonden met de afstand tot de site en met de windrichting waarin radioactieve gasuitstoot zou waaien", zo staat in het artikel, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad European Journal of Cancer Prevention.

Handvol kinderen

Lodewijk Van Bladel, stralingsexpert bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en co-auteur van het onderzoek, wijst er wel op dat het om een handvol kinderen gaat. "Het aantal inwoners in Dessel, Mol en omgeving is wel zo klein dat ook het aantal leukemiegevallen klein is. Een verdubbeling of verdriedubbeling heb je dan wel al heel snel. Vervolgonderzoek bij een grotere groep is daarom nodig."

Ook het ministerie van Volksgezondheid wijst daarop.Ā "We hebben hier weet van, maar het is statistisch nog niet stevig genoeg, dus er is vervolgonderzoek bezig", reageert woordvoerster Els Cleemput in de krant.

Een oorzakelijk verband is nog niet bewezen, benadrukt Van Bladel. Eerdere Franse en Britse studies en een lokaal onderzoek konden geen significant verband aantonen.Ā Uit internationaal onderzoek blijkt ook dat kankers soms in clusters voorkomen, ook in andere gemeentes zonder nucleaire sites.

"Toch willen we geen enkel risico uitsluiten en valt het gewoon te zeer op dat r nergens anders maar wel rond Mol-Dessel meer leukemie voorkomt", zegt Van Bladel. "Alle hypotheses liggen open."

Meest gelezen