Eerste narwal ooit aangespoeld in België

In de Schelde nabij Bornem is het kadaver van een narwal gevonden. Het is de eerste keer dat het zeezoogdier met slagtand in ons land wordt aangetroffen. Narwallen leven normaal gezien in het Noordpoolgebied en blijven doorgaans boven de 70 graden noorderbreedte, in de Arctische wateren van Rusland, Groenland en Canada, zo meldt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Officieel werd er nog nooit een narwal in België gerapporteerd. "Dit is de grootste verrassing uit mijn carrière, " zegt marien bioloog Jan Haelters. In Nederland werd er wel ooit eentje gespot. Dat gebeurde in 1912, in de Zuiderzee. "Ook in Duitsland was er één melding. In het Verenigd Koninkrijk, met een kustlijn die honderden keren langer is, ook maar een handvol ooit. In de hele Baltische zee zijn er ook maar twee gevallen bekend. Het is echt een extreem zeldzame stranding. Dit was echt een absurde plaats voor een narwal."

De gestrande narwal is een jong mannetje van twee meter en met een slagtand van een halve meter. Het dier werd volgens het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen aan de sluis van Wintam nabij Bornem gevonden door twee wandelaars.

Eerste autopsie

Het kadaver is in staat van ontbinding en werd naar de Universiteit Gent overgebracht voor autopsie. Biologen van de UGent en de universiteit van Luik en specialist Jan Haelters zijn het dier nu aan het onderzoeken. Een eerste autopsie bracht weinig aan het licht. "Het dier verkeert in een verregaande staat van ontbinding, waardoor het zeer moeilijk is om vaststellingen te doen", zegt Haelters. "Wel was de narwal zeer mager, wat geen verrassing is voor een dier dat zo ver van zijn verspreidingsgebied wordt gevonden."

De komende dagen wordt de maaginhoud onderzocht, mogelijk komen daar nog aanwijzingen uit. Een aanvaring wordt alvast uitgesloten, er werden geen sporen van uitwendige verwondingen gevonden. "Allicht gaat het om een typische doodsoorzaak van dieren die verloren zwemmen", klinkt het.

Het skelet van de narwal zal worden geconserveerd, al lijkt dat geen makkelijke klus te worden. "Het gaat om een jong dier, wat betekent dat er veel kraakbeen is", klinkt het. Het skelet gaat uiteindelijk naar de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Tuimelaar

Ook dinsdag was er al opmerkelijk dierennieuws. Toen spoelde een tuimelaar aan in Oostende. "Dat was al van 1990 geleden. Mogelijk hebben de aanhoudende noordelijke winden de zeezoogdieren naar hier geblazen", zegt Haelters.

De UGent onderzoekt de aangespoelde narwal

Meest gelezen