Turnhoutse schaatsbaan stopt na 40 jaar wegens sterk dalende omzet

Op 27 maart sluit Schaatsbaan Turnhout na veertig jaar definitief de deuren. Dat meldt de zaakvoerder in een persbericht. Het voormalige Kempisch IJsstadion zou niet langer rendabel geweest zijn door een combinatie van stijgende exploitatiekosten en de dalende interesse van het grote publiek.
AP2014
Waar kunstschaatser Jorik Hendrickx nu naartoe moet, is nog niet duidelijk.

Er wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het complex, dat "een meerwaarde voor de inwoners van Turnhout en omgeving" moet blijven. Waar schaatsclubs zoals Nieuw Olympia Turnhout en topkunstschaatser Jorik Hendrickx (foto boven) in de toekomst naartoe moeten, is evenmin duidelijk.

Volgens zaakvoerder Tom Broeckx investeerde de schaatsbaan in 2009 nog fors in het gebouw om er dankzij 1.200 zonnepanelen de eerste "groene" ijsbaan van Europa van te maken. Dat had een stevige besparing op de energiefactuur moeten opleveren, maar door de grillige weersomstandigheden en warme winters van de voorbije jaren bleven de kosten voor water, elektriciteit en gas toch stijgen, stelt hij.

"Deze hoge exploitatiekosten en de algemeen dalende interesse in schaatsen bij het grote publiek leidden dit winterseizoen tot bijna 10.000 bezoekers minder dan vorig schaatsseizoen of een omzetdaling van 37 procent", zegt Broeckx. "Nuchtere cijfers die hebben geleid tot een rationele beslissing: we sluiten de deuren."

De schaatsbaan werd al veertig jaar uitgebaat door de familie Broeckx, die het dan ook betreurt dat ze de schaatsliefhebbers uit Turnhout en de wijde omgeving nu moeten ontgoochelen. "Het is pijnlijk en we hebben nog volop naar alternatieven gezocht, zoals een nieuwe locatie in Turnhout of elders", stelt Broeckx. "Maar geen enkele stad of gemeente wilde er mee geld in stoppen, alles moest van de privé komen en dat was voor ons niet haalbaar."

Voor een nieuwe bestemming mikt Broeckx opnieuw op een recreatieve invulling, liefst in samenwerking met de stad Turnhout.

Meest gelezen