Verwarring troef: welke kleuren mogen politie-uniformen hebben?

De fluorescerende kleuren van de nieuwe uniformen van verschillende politiekorpsen veroorzaken heel wat verwarring. Onder meer Antwerpen koos voor een blauw uniform met fluogeel, in plaats voor het meer ingeburgerde blauw met fluo-oranje. Hoe kunt u nog een echte agent onderscheiden van een valse? Een nieuw KB moet meer duidelijkheid scheppen.

Het is u misschien al opgevallen: verschillende politiezones hebben nieuwe uniformen waarin fluogeel zit verwerkt. De meeste politiezones in ons land gebruiken echter nog steeds fluo-oranje. Het ligt wettelijk vast dat een politie-uniform blauw moet zijn en waar welk logo moet komen, maar de precieze kleur van de fluorescerende strepen is voorlopig niet geregeld. Door het gebruik van de twee kleuren door elkaar kan er heel wat verwarring ontstaan.

"Er zijn Europese normen die zeggen dat fluogeel de meest zichtbare kleur is", zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie aan Radio 2 Antwerpen (red. Antwerpen is een van de vier politiezones die voor geel heeft gekozen). Volgens Bruyns is na een testperiode bij de gemotoriseerde politie en na overleg met de vakbonden beslist om over te stappen op fluogeel. "Wat ons betreft kan het: onze mensen voelen zich veiliger en we volgen de Europese normen", zegt hij.

Binnenlandse Zaken werkt momenteel aan een nieuw KB dat meer duidelijkheid moet scheppen. "Er komt een algemene verplichting voor zowel de lokale als de federale politie met twee kleuren: blauw en een fluokleur", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. De exacte fluokleur is nog niet beslist. Dat Antwerpen voor geel heeft gekozen zou geen invloed hebben. De definitieve knoop zou in de komende weken worden doorgehakt.

Meest gelezen