N-VA op eenzame hoogte, maar meerderheid in het gedrang Auteur: Rik Arnoudt

ma 05/10/2015 - 06:00 Rik Arnoudt Drie jaar na de gemeenteraadsverkiezingen blijft de N-VA van burgemeester Bart De Wever veruit de grootste partij in Antwerpen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de VRT en Het Laatste Nieuws. Maar als we de stemmenpercentages in zetels vertalen, blijkt dat de coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD haar meerderheid in de gemeenteraad dreigt te verliezen. Nog volgens de peiling zou Groen zijn score verdubbelen.

Mochten er vandaag gemeenteraadsverkiezingen zijn in Antwerpen, dan dreigt de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD haar meerderheid te verliezen. Procentueel halen de drie partijen samen 48,9 procent, iets minder dan de helft dus.

De N-VA van burgemeester Bart De Wever blijft met 34,4 procent veruit de grootste partij in de Scheldestad: een verlies van 3,3 procent in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Vertaald in zetels zou dat 21 zitjes betekenen, een verlies van 2.

CD&V, dat in 2012 samen met SP.A de Stadslijst vormde, zou nu uitkomen op 7,4 procent. Na de stembusgang van 2012 had CD&V 5 verkozenen, nu zouden de christendemocraten er nog 3 overhouden.

Open VLD, de derde coalitiepartner, zou 1,6 procent winst boeken in vergelijking met 2012 en uitkomen op 7,1 procent. In zetels vertaald zou dat 3 verkozenen betekenen, eentje meer dan vandaag.

Dat betekent dat de coalitie haar huidige meerderheid in de gemeenteraad dreigt te verliezen. Nu zijn N-VA, CD&V en Open VLD samen goed voor 30 zetels, maar volgens de peiling zou ze er 3 verliezen en uitkomen op 27. Net geen meerderheid dus in de gemeenteraad, die 55 zetels telt.

VRT

Grote verschuivingen bij de oppositie

De SP.A blijft de grootste oppositiepartij en haalt volgens de peiling 19,1 procent. Een vergelijking met 2012 is hier niet mogelijk omdat SP.A en CD&V toen samen naar de kiezer waren getrokken. Als we de zetels bekijken, kunnen we wel vergelijken. Momenteel heeft de SP.A 12 verkozenen, volgens de peiling zouden dat er 11 worden. Ter vergelijking: in 2006 haalde SP.A-Spirit nog 22 zetels binnen, met Patrick Janssens die als lijsttrekker een dam moest opwerpen tegen Filip Dewinter en Vlaams Belang. De oppositiekuur doet de socialisten tot nu toe niet echt deugd, zo blijkt.

Voor Groen ligt dat totaal anders. De partij haalt volgens de peiling maar liefst 16,3 procent, meer dan een verdubbeling in vergelijking met de schrale 7,9 procent die ze in 2012 scoorde. Groen is dan ook de grote winnaar van deze peiling.

De gloriedagen van Vlaams Belang blijken ver achter de rug. De partij zou 9,6 procent halen, 0,6 procent minder dan in 2012. In 2006 haalde de kartellijst Vlaams Belang-VLOTT met Filip Dewinter nog 33,5 procent.

Ook de PVDA verliest terrein. In 2012 scoorde de partij met 8 procent nog iets hoger dan Groen, maar nu zou ze terugzakken naar 6 procent.

De peiling is afgenomen tussen 8 en 22 september. Het gaat om steekproef bij 800 respondenten.