Antwerpen begeleidt 35 dakloze Oost-Europeanen naar thuisland terug

De stad Antwerpen heeft vorig jaar 35 dakloze Oost-Europeanen naar hun thuisland terug begeleid. Dat gebeurde in het kader van het zogenoemde Barkaproject, een initiatief van Poolse ex-daklozen om hun lotgenoten te helpen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is tevreden met het cijfer.

Barka is een Poolse stichting die zich in verschillende Europese steden het lot van Poolse en andere Oost-Europese daklozen aantrekt. Het initiatief wordt geleid door Poolse ex-daklozen die hun lotgenoten proberen te overtuigen naar hun thuisland terug te keren. Ze kunnen een opleiding volgen, hun ziekteverzekering wordt in orde gebracht en de contacten met hun familie worden waar mogelijk hersteld.

Een jaar geleden is Barka ook in Antwerpen opgestart door voormalig schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA), tegenwoordig Vlaams minister van onder meer Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. In Antwerpen wonen een kleine 10.000 Polen. Zo'n 300 onder hen zijn dakloos.

"Win-winsituatie voor betrokkenen en maatschappij"

Vorig jaar zijn in Antwerpen alles samen 35 Oost-Europeanen op het aanbod van Barka ingegaan. Het betrof Polen, maar ook Litouwers en Bulgaren.

"We hebben in Antwerpen een groep mensen die in een uitzichtloze situatie zitten", zegt Fons Duchateau (N-VA), de huidige schepen van Sociale Zaken. "Als stad kunnen we hen moeilijk bereiken. Dankzij Barka lukt dat wel en kunnen we hen opnieuw een toekomstperspectief bieden in hun land van herkomst. Daarnaast betekent dit ook een vermindering van overlast in Antwerpen en van het aantal politie-interventies. Het is een win-winsituatie, zowel voor de betrokkenen als voor de maatschappij."

"Uitbreiding in samenspraak met Fedasil"

Staatssecretaris Theo Francken is tevreden met het cijfer. Hij noemt het Barkaproject een succes en wil het naar andere steden uitbreiden. "We moeten in de eerste plaats kijken waar zich grote Poolse gemeenschappen bevinden", zegt hij. "Dat is in Antwerpen het geval, maar bijvoorbeeld ook in Brussel. Hoe dan ook moet een uitbreiding in samenspraak met Fedasil gebeuren. Ook voor andere nationaliteiten bestaan gelijkaardige projecten, onder meer gericht op de Noord-Afrikaanse gemeenschap."

Gisteren liet Francken overigens weten dat het aantal (gedwongen) repatriëringen dit jaar opnieuw in stijgende lijn gaat, na een daling vorig jaar.

Meest gelezen