"Geknoei met inspraakprocedures Oosterweel"

Vlaams Parlementslid Wouter Van Besien (Groen) zegt dat inspraakprocedure voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen niet correct verlopen is. Het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zou, nadat een fout was ontdekt, bewust een rechtzetting hebben geweigerd om de procedure niet nog meer te vertragen.

Belangrijke documenten zijn niet opgenomen in het dossier, zegt ex-Groenvoorzitter Van Besien. Hij baseert zich daarop op uitgelekte mails (die kunt u hier lezen). Volgens Van Besien werd enkel voor het zogenoemde BAM-tracé een tolheffing uitvoerig berekend, voor de andere opties niet. 

"Bij het openbaar onderzoek over het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) en de Milieu-effectenrapportage (MER) zijn er documenten niet ter inspraak voorgelegd", legt Van Besien uit in "De ochtend". Hij heeft het over een "duidelijke fout". Die fout is ook ontdekt door de jurist van de BAM en het was de bedoeling om die recht te zetten, maar een vraag in die zin aan het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters is volgens Van Besien afgewimpeld.

Muyters heeft er dus voor gekozen om die fout niet recht te zetten, zegt Van Besien. "Hij heeft er zich niks van aangetrokken en de procedure gewoon laten lopen. (...) Als minister van Ruimtelijke Ordening maakt hij daar wetens en willens een fout tegen regelgeving en dat vind ik straffe koffie."

"Zoek naar oplossingen zonder oogkleppen"

Volgens Van Besien zou de correctie die de BAM suggereerde maar 18 dagen vertraging met zich hebben meegebracht. "En toch deden ze het niet. Dit is exemplarisch voor de arrogante manier waarmee de Vlaamse regering al jaren met het Oosterweeldossier omgaat. Ze zien zichzelf boven de wet staan en luisteren ook niet naar de suggesties van de Antwerpenaren om er een beter project van te maken."

De juiste inspraakprocedures zouden wel degelijk een verschil kunnen maken of gemaakt hebben, claimt Van Besien. Maar het is nog niet voorbij. "Dat MER kan nog bekampt worden en zal ook juridisch bekampt worden." Dit incident kan daarbij een extra argument zijn, besluit Van Besien, omdat de juiste procedures niet zijn gevolgd.

De juridische actie gaat niet uit van Groen zelf, maar van de actiegroep stRaten-generaal. Die heeft momenteel een procedure lopen bij de ombudsdienst. Als dat op niets uitdraait, stappen de actievoerders in mei naar de Raad van State met als doel de nietigverklaring van het GRUP. In hun dossier zal deze fout van de regering zeker een element zijn, zegt Van Besien.

Hij haalt als oppositielid uit naar N-VA en de Vlaamse regering, en heeft het over "vuil spel". "Stop de arrogantie en doorloop op een eerlijke wijze alle procedures en alle inspraakmogelijkheden, en zoek zonder oogkleppen naar oplossingen voor de files. "

Meest gelezen