Antwerpen pakt plaag van "zomerganzen" aan

Antwerpen gaat de plaag van de "zomerganzen" aanpakken. Zomerganzen zijn ganzen die na de winter niet wegtrekken, maar hier blijven om in het wild te broeden. Het gaat onder meer om de Canadese gans en de nijlgans, niet-inheemse soorten die ontsnapt zijn uit siervijvers. Ze verdringen de inheemse soorten en richten heel wat schade aan.
Copyright © Donald M. Jones / MINDEN PICTURES
Canadese ganzen.

De laatste jaren is hun aantal enorm toegenomen en daarom maken de provincie en verschillende natuurverenigingen op dit moment jacht op die ganzen.

Dat gebeurt onder meer in Turnhout aan de oevers van het Zwart Water. Sinds vrijdag zijn er in Turnhout al 140 ganzen gevangen en ook vandaag staan er lokkooien opgesteld.

We moeten de Canadese ganzen daar wel vangen om de schade te beperken, zegt Tim Adriaens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Ook in de omgeving van de Nekkerhal in Mechelen en aan de sluis van Wintam zijn al ganzen gevangen. De gevangen ganzen worden afgemaakt.

Copyright © Shin Yoshino / Minden Pictures

Ontsnapt

Canadese ganzen, zoals hun naam al zegt, broeden in Canada en het noorden van de Verenigde Staten, en trekken in de winter meer naar het zuiden. 

Enkele exemplaren hebben op eigen houtje het noorden van Europa bereikt, zoals blijkt uit de gegevens van ringen, maar de meeste Canadese ganzen die in Europa leven, zijn nakomelingen van exemplaren die ontsnapt zijn uit siervijvers. Ze kunnen hier goed aarden en hun aantallen zijn dan ook toegenomen.

Dat is ook het geval met de nijlgans, die normaal gezien leeft in heel Afrika, behalve de Sahara, en in de Nijlvallei. Ook de nijlganzen zijn nakomelingen van ontsnapte exemplaren.

Meest gelezen