Geen rode vlaggen meer in Rumst?

De N-VA van Rumst wil op 1 mei geen rode vlaggen op openbaar domein zien verschijnen. Dat zegt oud-burgemeester Francy Van der Wildt van de lokale SP.A-afdeling. Ze noemt het een pestmaatregel van het nieuwe stadsbestuur. Burgemeester Wendy Weckhuysen (CD&V) en eerste schepen Geert Antonio (N-VA) ontkennen het verhaal met klem. "1 mei mag en moet worden gevierd", klinkt het.

Op haar website pakte de SP.A-afdeling van Rumst begin deze week uit met het nieuws dat de N-VA op 1 mei geen rode vlaggen in het straatbeeld wenst. De effen rode vaandels zouden een partijpolitieke boodschap uitdragen.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vormen de Vlaams-nationalisten een coalitie met CD&V. De SP.A werd zo na 20 jaar van de macht verdreven. Op de jongste zitting van de gemeenteraad zou het stadsbestuur hebben beslist het openbaar domein enkel met officiële vlaggen te decoreren en niet langer met rode.

"Symbolisch zwaar om dragen"

De verontwaardiging bij de SP.A van Rumst is groot. "Dit zou in het bijna 120-jarig bestaan van de socialistische beweging een ongeziene maatregel zijn en kan voor ons niet door de beugel", staat te lezen op de website. Na overleg met de burgemeester zou nu wel een "beperkte bevlagging" zijn toegelaten.

Volgens oud-burgemeester Francy Van der Wildt van de SP.A gaat het om een pestmaatregel. "Voorheen was het de gewoonte om op 1 mei veel rode vlaggen op openbaar domein te plaatsen. De N-VA wil dat nu niet langer. Dat komt hard aan bij onze medewerkers", zegt ze.

Ze geeft toe dat openbaar domein in principe enkel officiële vlaggen toelaat maar noemt de beslissing op symbolisch vlak zwaar om dragen.

"Vrijzinnige beweging ging akkoord"

Een heel ander geluid is te horen bij burgemeester Wendy Weckhuysen van CD&V. "In onze gemeente staan 2 volkshuizen. Elk jaar doet de vrijzinnige beweging een aanvraag om die gebouwen op 1 mei te mogen bevlaggen. Aan het ene volkshuis kwamen in het verleden telkens 4 vlaggen te hangen, aan het andere 12. Het enige wat het stadsbestuur heeft beslist is om het aantal vlaggen bij het laatste huis tot 6 te verminderen."

Weckhuysen hamert erop dat de maatregel niet door het stadsbestuur is opgelegd maar tot stand is gekomen in samenspraak met de vrijzinnige beweging. "Zij gingen zelf met de beslissing akkoord".

"1 mei mag en moet worden gevierd"

Ook eerste schepen Geert Antonio van de N-VA valt uit de lucht. "Het verhaal is volkomen van de pot gerukt. Het stadsbestuur ondersteunt de 1 meivieringen al jaren. Ook het nieuwe stadsbestuur biedt dit jaar de nodige logistieke steun met onder meer nadarhekken en en vlaggenmasten. Het enige wat we vragen is dat het aantal vlaggen aan 1 van onze volkshuizen wordt verminderd van 12 naar 6. Voor het plaatsen van de masten moeten we immers delen van het voetpad openbreken wat voor hinder zorgt."

Antonio benadrukt dat de N-VA symboliek hoog in het vaandel draagt. "1 mei mag en moet worden gevierd. Maar met deze aanklacht, zoekt de SP.A spijkers op laag water."

Meest gelezen