Gebruikte Antwerpse politie buitensporig geweld?

Op camerabeelden uit een politiecel die de redactie van "Panorama" in handen kreeg, is te zien hoe een opgepakte man begin 2010 hardhandig wordt aangepakt door een Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie. De man overleed nadien aan inwendige bloedingen. "Panorama" maakte een reconstructie van die fatale dag.

De 26-jarige man werd in januari 2010 opgepakt op een druk kruispunt, omdat hij zich heel vreemd gedroeg, en naar een politiekantoor in Mortsel gebracht. De man bleek amfetamines genomen te hebben. Het parket besliste op basis van het verslag van een huisarts dat hij naar een psychiatrisch centrum overgebracht moest worden. Het psychiatrisch centrum in kwestie weigerde tweemaal hem op te nemen, waardoor de man uiteindelijk weer in een politiecel belandde.

Het parket besliste daarop dat de man een inspuiting moest krijgen om hem te kalmeren. De politie in Mortsel schakelde daarvoor een Bijzonder Bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse politie in. Daar liep het mis. Op de camerabeelden uit de cel, die "Panorama" in handen kreeg en in de reportage heeft verwerkt, is te zien hoe het BBT met een zestal mannen de cel binnendringt en de man hardhandig probeert te overmeesteren. Een van de agenten brengt de man ook enkele vuistslagen toe.

De man bezweek uiteindelijk in zijn cel aan inwendige bloedingen. "Panorama" kreeg beelden in handen waarop te zien is hoe zwaar zijn lichaam was toegetakeld en vol blauwe plekken stond. De kamer van inbeschuldigingstelling moet binnenkort beslissen wie er zich hiervoor voor een rechtbank moet verantwoorden.

"Panorama" maakte een reconstructie van die fatale ochtend en laat een aantal betrokkenen en experten aan het woord. Volgens de advocaat van de familie van het slachtoffer is de politie te gewelddadig opgetreden. Hij omschrijft het BBT als "de Rambo’s van de Antwerpse politie, de bottinekes". "En ze hebben hun naam alle eer aan gedaan."

Ook de experten zijn ervan overtuigd dat zowel geweld niet nodig was. "De kans was groot dat de man mettertijd tot bedaren zou komen. Er waren duizend andere mogelijkheden", vertelt een criminoloog.

Maar de politie verdedigt zich en zegt "met de nodige voorzorg en voorzichtigheid" gehandeld te hebben.

Meest gelezen