Vreemd volk aan het front

Vrijdag 11 november

10.00u VREEMD VOLK AAN HET FRONT (HH)  één

De Eerste Wereldoorlog was niet alleen een strijd onder Europeanen, zelfs niet aan het Westelijk Front. De Britten, die in het begin van de oorlog maar over een klein leger beschikten, rekruteerden troepen in vele delen van hun wereldrijk, vooral Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook lieten ze goedgetrainde troepen uit Brits-Indië overkomen: Sikhs, Punjabi’s, Gurka’s. De Fransen stuurden al vlug hun koloniale troepen uit Noord-Afrika naar het front. België haalde geen troepen uit zijn kolonie, al vocht er een handvol Kongolese vrijwilligers mee in het Belgische leger. Omdat er bovendien een groot tekort was aan arbeidskrachten, lieten de geallieerden later ook duizenden arbeiders uit China naar de frontstreek komen.

Zo werd de Grote Oorlog een multicultureel conflict, ook in de Vlaamse Westhoek. Wie weet nog dat er Indiërs vochten op de heuvels rond Ieper, Senegalezen sneuvelden bij de strijd om Diksmuide, Algerijnse ruiters trainden in de duinen rond Koksijde en Chinezen verbleven op de Kemmelberg ? Voor de inwoners van de Westhoek, die nog nooit een zwarte hadden gezien of een andere godsdienst dan het katholicisme hadden meegemaakt, was een vreemde ervaring.

 

De Duitsers waren er niet over te spreken. Ze vonden het een schande, zeg maar een oorlogsmisdaad, dat de vijand “wilden” tegen hen inzette. Ze waren er ook bang voor. Er circuleerden gruwelverhalen over de wrede praktijken van de gekleurde soldaten, verhalen die de oorlog overleefden. Anderzijds profiteerde de Duitse wetenschap van het feit dat er zoveel krijgsgevangenen van verschillende rassen en volkeren in Duitse kampen waren opgesloten. Gedurende de oorlog bestudeerden geleerden vreemde culturen in de krijgsgevangenkampen, alsof ze op expeditie waren in verre landen.

Naast archiefbeelden en dramatische reconstructies bevat de documentaire interviews met historici, familieleden van ooggetuigen, een sinologe, een Duitse muziekwetenschapper en de kleindochter van een Kongolese veteraan.
 

Meest gelezen